Ja wiem, że nie chce się Wam tego obejrzeć bo reklama.. itd. Ale mnie sprawa mocno wkurzyła. Chciałabym wiedzieć, które ośrodki w tym przypadku dałyby decyzje przyznającą i dlaczego??
Program dowodzi tylko, jakie mamy chore orzecznictwo , a łącznie z nim równie chore albo jeszcze bardziej przepisy w tym kraju.
Osoba z orzeczonym znacznym stopniem niepełnosprawności powinna dostac rente i było by po problemie.
I to jest chore, ze nasze przepisy dopuszczają, żeby rodzic, który sam zgodnie z orzecznictwem wymaga opieki drugiej osoby mógł sprawowac opiekę nawet nad swoim dzieckiem, a inna osoba będąc w takim samym stanie zdrowia juz nie.
a poza tym, jesli ktos wymagający opieki jest w stanie sprawowac opiekę nad inna osoba, to znaczy, że orzecznik powinien pójśc pod prokuratora, bo taka osoba jak widać wcale nie wymaga sama opieki.
5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
(...) ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna (...)
czy ja czegoś nie rozumiem??
5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
(...) na osobę wymagającą opieki jest ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego lub prawo do zasiłku dla opiekuna (...)
Może mieć świadczenie pielęgnacyjne już na inna osobę, więc wtedy nie przysługuje mu kolejne świadczenie pielęgnacyjne na kolejna osobę /np na córkę, gdy opiekuje sie matka/
Art. 17. 1.75) Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3) osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny
i systemie pieczy zastępczej,
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy
ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
czy ten znaczy stopień nie tyczy się tylko i wyłącznie INNYCH OSÓB?
Ale ona chyba ma tą rentę, bo gdzieś padło, że nie dostają rodzinnego - czyli przekraczają kryterium, czyli mają co najmniej 664/ osobę (a zasiłków z mopsu się do dochodu nie wlicza).
W tym programie zabrakło jeszcze dokładnego info, że SKO w Gdańsku rozpatruje wszystkie sprawy przez 12 miesięcy, czyli na rozpatrzenie odwołania trzeba czekać 1 ROK !!!!!!!!!!!!!!!!! TO JEST K..WA SKANDALICZNA SYTUACJA I KTOŚ JEST ZA NIĄ ODPOWIEDZIALNY.