Suplement dyplomu w aktach osobowych - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 maja 2022, 11:51

Kilka miesięcy temu zostałam zatrudniona w tzw. budżetówce. Niedawno pani z kadr poprosiła o przedstawienie przeze mnie suplementu do dyplomu ukończenia studiów, zawierającego moje oceny uzyskane na uczelni, bo kserokopię tego dokumentu potrzeba jej do uzupełnienia mojej teczki. Byłam tym lekko zdziwiona, bo pracowałam już wcześniej w jednym miejscach i tam nikt nie żądał ode mnie tak szczegółowych informacji na temat studiów.
Czy nie jest to nadmierna ingerencja pracodawcy, oczekiwanie od pracownika przedstawienia informacji, które nie są niezbędne? Czy też może w ostatnich latach doszło do jakiejś zmiany przepisów w tym zakresie? Czy jest jakieś rozporządzenia albo inny dokument, który precyzuje czego może żądać pracodawca?
mika2020
Stażysta
Od: 20 lip 2020, 9:17
Zajmuję się: KDR/ST

Napisano: 03 cze 2022, 8:30

Jeśli chodzi o pracownika socjalnego to odsyłam do ustawy:
Art. 116 ust. 1. pkt 3 i ust. 1a
Pracownikiem socjalnym może być osoba, która spełnia co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
1)
posiada dyplom ukończenia kolegium pracowników służb społecznych;
2)
ukończyła studia na kierunku praca socjalna lub w zakresie pracy socjalnej;
3)
do dnia 31 grudnia 2013 r. ukończyła studia wyższe o specjalności przygotowującej do zawodu pracownika socjalnego na jednym z kierunków:
a) pedagogika,
b) pedagogika specjalna,
c) politologia,
d) polityka społeczna,
e) psychologia,
f) socjologia,
g) nauki o rodzinie;
4)
ukończyła studia podyplomowe z zakresu metodyki i metodologii pracy socjalnej w uczelni realizującej studia na kierunku praca socjalna lub w zakresie pracy socjalnej, po uprzednim ukończeniu studiów na jednym z kierunków, o których mowa w pkt 3.
1a.
Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw szkolnictwa wyższego określi, w drodze rozporządzenia, wymagane umiejętności, wykaz przedmiotów, minimalny wymiar zajęć
dydaktycznych oraz zakres i wymiar praktyk zawodowych dla specjalności przygotowującej do zawodu pracownika socjalnego, realizowanej w szkołach wyższych na kierunkach wymienionych w ust. 1, kierując się koniecznością odpowiedniego przygotowania absolwentów do wykonywania zawodu pracownika socjalnego.

Przepis art. 116 ust. 1 pkt 3 dotyczy wyłącznie studentów, którzy rozpoczęli realizację wskazanej wyżej specjalności począwszy od dnia 01 października 2008 r. , a dyplom ukończenia studiów uzyskali w nieprzekraczalnym terminie do dnia 31 grudnia 2013 r.
Aisab48
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 12:57
Zajmuję się: npś

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x