Mam akie pytanie: kobieta będąca do tej pory rolnikiem złożyła mi wczoraj wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, przyniosła decyzję z KRUS ze wykreślili ją z obowiązkowych ubezpieczeń od 1.11.2014 r., miała tez tam składkę zdrowotną opłacaną. Teoretycznie gospodarstwo przejął mąż i on ją ubezpieczy zdrowotnie (nas niestety ustawa zwalnia ze względu na status małżonka z art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej) ale od bieżącej daty a nie wstecz. I pojawił się problem w NFZ bo za okres od 1.11.2014 do dnia ubezpieczenia zdrowotn. jej przez męża ona korzystała ze świadczeń zdrowotnych miała nogę złamaną itd. i NFZ może zażądać za to zapłaty. Miał ktoś taki przypadek? wiem ze to nie jest teoretycznie nasz problem ale chciałabym kobiecie jakoś pomóc
W jaki sposób korzystała z opieki medycznej, jeśli w ogóle nie miała ubezpieczenia zdrowotnego?
Na jakiej podstawie KRUS wykreslił ją z ubezpieczenia od 1 listopada 2014, skoro dopiero wczoraj złozyła wniosek o śp?
Dlaczego mąż wiedząc, ze nie jest ubezpieczona nie ubezpieczył jej na bieżąco tylko zwlekał?
Cos tu jest kombinowane?
Ona sama opłacała sobie ubezpieczenie cały czas, tylko chcąc teraz pobierać swiadczenie pielęgnacyjne musi zaprzestać pracy w gosp. rolnym, świadczenie należałoby się jej od 1.11.2014r. i dlatego w tym krusie napisała ośw. że od 1.11.2014r. zaprzestała prowadzenia gospdoarstwa rolnego, a mąż nie może jej zdrowotnie ubezpieczyć wstecz
Po pierwsze to nie wiadomo czy ją KRUS wstecznie wyłaczył z ubezpieczenia zdrowotnego czy tylko na bieżąco.
A po drugie, skąd pomysł, żeby przed otrzymaniem decyzji o śp leciec do KRUSu i sie wyrejestrowywać z niego?
Oswiadczenie o zaprzestaniu... to ona miała u ciebie złozyc a nie w KRUSie.
Kobieta wyrejestrowała się teraz w kwietniu z KRUS z data wsteczną od listopada 2014r. bo od tego miesiąca będzie jej przysługiwało świadczenie. Jeżeli masz potwierdzenie, że również KRUS wyrejestrował kobietę od listopada 2014r. z ubezpieczenia zdrowotnego, to ją ubezpiecz zdrowotnie od listopada (tak jak decyzja przyznająca świadczenie) do dnia poprzedzającego dzień zgłoszenia jej przez męża - ja tak miałam czasowo przyznane zdrowotne.