Swiadcz. pielęgn. rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 kwie 2015, 15:00

Mam akie pytanie: kobieta będąca do tej pory rolnikiem złożyła mi wczoraj wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, przyniosła decyzję z KRUS ze wykreślili ją z obowiązkowych ubezpieczeń od 1.11.2014 r., miała tez tam składkę zdrowotną opłacaną. Teoretycznie gospodarstwo przejął mąż i on ją ubezpieczy zdrowotnie (nas niestety ustawa zwalnia ze względu na status małżonka z art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej) ale od bieżącej daty a nie wstecz. I pojawił się problem w NFZ bo za okres od 1.11.2014 do dnia ubezpieczenia zdrowotn. jej przez męża ona korzystała ze świadczeń zdrowotnych miała nogę złamaną itd. i NFZ może zażądać za to zapłaty. Miał ktoś taki przypadek? wiem ze to nie jest teoretycznie nasz problem ale chciałabym kobiecie jakoś pomóc
lili

Napisano: 22 kwie 2015, 15:13

W jaki sposób korzystała z opieki medycznej, jeśli w ogóle nie miała ubezpieczenia zdrowotnego?
Na jakiej podstawie KRUS wykreslił ją z ubezpieczenia od 1 listopada 2014, skoro dopiero wczoraj złozyła wniosek o śp?
Dlaczego mąż wiedząc, ze nie jest ubezpieczona nie ubezpieczył jej na bieżąco tylko zwlekał?
Cos tu jest kombinowane?
m&m

Napisano: 22 kwie 2015, 15:30

Ona sama opłacała sobie ubezpieczenie cały czas, tylko chcąc teraz pobierać swiadczenie pielęgnacyjne musi zaprzestać pracy w gosp. rolnym, świadczenie należałoby się jej od 1.11.2014r. i dlatego w tym krusie napisała ośw. że od 1.11.2014r. zaprzestała prowadzenia gospdoarstwa rolnego, a mąż nie może jej zdrowotnie ubezpieczyć wstecz
lili

Napisano: 22 kwie 2015, 15:41

Po pierwsze to nie wiadomo czy ją KRUS wstecznie wyłaczył z ubezpieczenia zdrowotnego czy tylko na bieżąco.
A po drugie, skąd pomysł, żeby przed otrzymaniem decyzji o śp leciec do KRUSu i sie wyrejestrowywać z niego?
Oswiadczenie o zaprzestaniu... to ona miała u ciebie złozyc a nie w KRUSie.
m&m

Napisano: 22 kwie 2015, 17:31

Kobieta wyrejestrowała się teraz w kwietniu z KRUS z data wsteczną od listopada 2014r. bo od tego miesiąca będzie jej przysługiwało świadczenie. Jeżeli masz potwierdzenie, że również KRUS wyrejestrował kobietę od listopada 2014r. z ubezpieczenia zdrowotnego, to ją ubezpiecz zdrowotnie od listopada (tak jak decyzja przyznająca świadczenie) do dnia poprzedzającego dzień zgłoszenia jej przez męża - ja tak miałam czasowo przyznane zdrowotne.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x