świadczenia dla rodziny pomocowej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 lip 2012, 15:17

Jak wypłacacie świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie pomocowej?decyzją za te kilka dni i zmniejszacie kwotę świadczenia za dany miesiąc rodzinie zastępczej?czy wypłacacie rodzinie zastępczej pełną kwotę i ona musi się rozliczyć z rodziną pomocową?
~zuza

Napisano: 03 sie 2012, 14:53

Proszę o pomoc,bo naprawdę nie wiem jak to rozwikłać..jak postępujecie w tej sytuacji?
Rodzina zastępcza otrzymała świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka za cały miesiąc lipiec. Dziecko od dnia 27.07 do 31.07 przebywało w rodzinie pomocowej. 30 lipca rodzina pomocowa złożyła wniosek o przyznanie świadczenia. Czy w tej sytuacji należy przyznać rodzinie pomocowej świadczenie,a rodzinie zastępczej za ten okres wystawić decyzję o nienależnie pobranych? Czy też prawdą jest że istnieje interpretacja Departamentu Polityki Rodzinnej mówiąca o tym, że świadczenia wypłacane rodzinie pomocowej na pokrycie kosztów pobytu dziecka w okresie urlopu rodziny zastępczej nie są przyznawane decyzją, lecz wypłacane rodzinie pomocowej zamiast rodzinie zastępczej? Jak w tej sytuacji ustosunkować się do wniosku strony?
~zuza

Napisano: 09 sie 2012, 12:55

moim zdaniem powinaś w następnym miesiącu potrącić tę kwotę od rodziny zastępczej a dla pomocowej wydać decyzję i wypłacić świadczenie.sama jestem ciekawa jak rozwiązują to inne Pcpry.
~kj

Napisano: 09 sie 2012, 13:58

po wielu przemyśleniach doszłam do tego samego wniosku co Ty \"kj\"..tylko nie wiem jak poprawnie wyrejestrować dziecko z rz na czas pobytu w rodzinie pomocowej, żeby nie było wspólnie gospodarujące w tym czasie z rz, a potem ją znowu zarejestrować w rz...
~zuza

Napisano: 16 sie 2012, 14:17

@zuza - to prawda, istnieje taka interpretacja MPiPS, o którą pytałaś - szczegóły tutaj https://www.public.sygnity.pl/forums/vie ... 27#p103927
pozdrawiam
~Tomek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x