świadczenia rodzicielskie
świadczenia rodzicielskie
czy wzywacie osoby, które pobierają w ops-ach św rodzicielskie ? i Czy bierzecie od takich osób ośw z prośbą o ponowne przeliczenie dochodu i jak pobierają za cały styczeń to w lutym zaśw za styczeń i jak im przekracza to wstrzymanie od lutego ? Widzę że jest na forum dużo wątków na ten temat ale nikt się nie wypowiada. A wiadomo co kilka głów to nie jedna, jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę wypowiedzcie się 

Re: świadczenia rodzicielskie
Również mam osoby otrzymujące świadczenie rodzicielskie od stycznia i wstrzymam wypłatę stypendium od lutego. Jeśli ktoś robi inaczej, proszę o podpowiedź...
Ja robię zawiadomienia o wszczęciu postępowania z urzędu, a jednocześnie wzywam osoby do złożenia wyjaśnień i przedstawienia aktualnych dochodów. Jeżeli przekroczą to wstrzymuję decyzje, bądź zmieniam.
póki co jedna osoba mnie poinformowała o tym,że pobiera świadczenie rodzicielskie
uważam,że nie mam podstaw,żeby prosić świadczenia rodzinne o listę takich osób(u nas stypendia są w urzędzie)
poprosiłam jedynie dziewczyny,żeby zasugerowały takim osobom,że trzeba to zgłosić do stypendium i tyle
uważam,że nie mam podstaw,żeby prosić świadczenia rodzinne o listę takich osób(u nas stypendia są w urzędzie)
poprosiłam jedynie dziewczyny,żeby zasugerowały takim osobom,że trzeba to zgłosić do stypendium i tyle
Od kiedy zmieniasz bądź wstrzymujesz?Anka01 pisze:Ja robię zawiadomienia o wszczęciu postępowania z urzędu, a jednocześnie wzywam osoby do złożenia wyjaśnień i przedstawienia aktualnych dochodów. Jeżeli przekroczą to wstrzymuję decyzje, bądź zmieniam.
Ja akurat mam świadczenia rodzinne i stypendium więc wiem, kto ma rodzicielskie
Ale czy to nie jest tak, że przecież wnioski o stypendium są składane raz w roku? więc nie trzeba ewentualnie znowu badac dochodu rodziny? czy ja to źle rozumiem? znaczy ze zlozone we wrzęsniu obowiązuje na cały rok?
bella pisze:Ale czy to nie jest tak, że przecież wnioski o stypendium są składane raz w roku? więc nie trzeba ewentualnie znowu badac dochodu rodziny? czy ja to źle rozumiem? znaczy ze zlozone we wrzęsniu obowiązuje na cały rok?
art. 90o ustawy o systemie oświaty, który zapewne cytujesz w pouczeniu swojej decyzji - "Rodzice ucznia otrzymującego stypendium szkolne są zobowiązani niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego" - a więc uzyskanie nowego dochodu jakim jest św. rodzicielskie w kwocie 1000 zł skutkuje przekroczeniem dochodu, tak więc ustają przyczyny które stanowiły podstawę przyznania stypendium. Poprawcie mnie jeżeli się myle

Nie bardzo rozumiem pytanie...Wstrzymuje jeżeli przekroczy do końca przyznania okresu i jest mi to wiadome,ale mam osoby które mają przyznane świadczenie rodzicielskie np. do kwietnia - wówczas zmieniam decyzje, w ten sposób,że wstrzymuje na okres, na który stypendium się nie należy, a przyznaję przykładowo jeszcze na 2 miesiące (maj i czerwiec) w związku z utratą świadczenia rodzicielskiego.
aniulka pisze:bella pisze:Ale czy to nie jest tak, że przecież wnioski o stypendium są składane raz w roku? więc nie trzeba ewentualnie znowu badac dochodu rodziny? czy ja to źle rozumiem? znaczy ze zlozone we wrzęsniu obowiązuje na cały rok?
art. 90o ustawy o systemie oświaty, który zapewne cytujesz w pouczeniu swojej decyzji - "Rodzice ucznia otrzymującego stypendium szkolne są zobowiązani niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego" - a więc uzyskanie nowego dochodu jakim jest św. rodzicielskie w kwocie 1000 zł skutkuje przekroczeniem dochodu, tak więc ustają przyczyny które stanowiły podstawę przyznania stypendium. Poprawcie mnie jeżeli się myle
i tyle w temacie
nie wszczynam, nie wzywam, nie dzwonię
Jeżeli jest nam znana jakaś informacja z urzędu (np. ja siedzę w pokoju z koleżanką, która prowadzi świadczenia rodzinne i nie da się ukryć,że wiem kto ma przyznane np. świadczenie rodzicielskie) to mamy obowiązek działać w tej sprawie, dlatego też ja wszczynam postępowania z urzędu i wzywam takie osoby. Pomimo,że w pouczeniu jasno jest napisane, że osoby same powinny się do nas zgłaszać to mało kto zgłasza dochody. Niestety wszystkich nie da się "wyłapać" i nie na tym nasza praca polega.Ale jeżeli coś wiem, to nie mogę i nie chcę udawać,że jest inaczej.
Nie da się prawidłowo ustalić dochodu,jeżeli nie zbierzemy od klienta aktualnej sytuacji i wszystkich dochodów np. z m-ca stycznia.
Nie da się prawidłowo ustalić dochodu,jeżeli nie zbierzemy od klienta aktualnej sytuacji i wszystkich dochodów np. z m-ca stycznia.
Oprócz świadczenia rodzicielskie - Stypendia przeczytaj również:
Podstawa prawna do odmowy stypendium szkolnego
Zmiana decyzji
jak przyznać?
Stypendium - decyzja
pytania dwa
konczy 24 lata
jednolity rzeczowy wykaz akt
PROSZĘ POMÓŻCIE Wniosek złożony po terminie
SYGNITY -STYPENDIUM
klasa maturalna
decyzja odmowna