Świadczenia rodzinne dla Ukraińca - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 sty 2019, 11:24

Proszę o podpowiedź jakie dokumenty musi przedłożyć Ukrainiec aby ubiegać się o świadczenia rodzinne. Z tego co mówi jego pracodawca na razie ma zezwolenie na pobyt na 3 lata.
Czytając ustawe wydaje mi się że powinien być pobyt stały z adnotacją dostęp do rynku pracy.
To mój pierwszy taki przypadek.
Będę wdzięczna za wskazówki.
aniakra123
Stażysta
Od: 19 sie 2016, 8:33
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2019, 14:28

Musi być ta adnotacja z tego po kojarzę. Miałam taki przypadek bardzo bardzo dawno temu więc nic bliżej Ci nie powiem :(
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 31 sty 2019, 21:52

ma zezwolenie na pracę na trzy lata, to wystarczy.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 01 lut 2019, 12:36

Ok, ma zezwolenie na pracę, a gdzie mieszka jego rodzina (dzieci)?. Jeżeli mieszka w Polsce z rodzinką = uprawnienia do świadczeń, a jeżeli nie, to nie ma uprawnień.
Dedukuję takie myślenie na podstawie Art. 1 (u.o.ś.r.)ust.2 pkt 2 lit a-e + sformułowanie: "jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z członkami rodzin, z wyłączeniem cudzoziemców, którym zezwolono na pobyt i pracę na okres nieprzekraczający dziewięciu miesięcy, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej".
Ale jak macie interpretacje jak należy to czytać (że Ukraińcom się należy bez zamieszkiwania rodzin z nimi w Polsce), to chętnie skorzystam z pouczenia, ponieważ nie mam takich spraw, ale pewnie już się gdzieś czają za rogiem.Pozdawiam
ewunia z wlkp
Praktykant
Od: 23 cze 2017, 13:25
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW

Napisano: 06 lut 2019, 13:41

zgadza się jeżeli są w Polsce wraz z członkami rodziny, w innym przypadku jeżeli mama jest w Polsce a tata za zagranicą to nie przyznajemy. Muszą być wszyscy w kraju.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x