Świadczenie 300+ - Dobry start
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Świadczenie 300+ - Dobry start
A to nie ma być wypłacane jednorazowo? To konto 640 chyba raczej się nie przyda 

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no właśnie 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Będzie jednorazowo, decyzja tylko w przypadku odmówki.
Problem pojawi się na przełomie roku- wnioski składane będą do 30 listopada i na ich rozpatrzenie przysługują 2 miesiące, więc może się zdarzyć taka kombinacja międzyroczna. Ale raczej sporadycznie, przecież każdy chce wypchnąć swoją robotę z biurka jak najszybciej:)
Ja planuję księgować same listy wypłat, tzn.:
1. PK: "4"/"2"
2. WB: "2"/130.
Problem pojawi się na przełomie roku- wnioski składane będą do 30 listopada i na ich rozpatrzenie przysługują 2 miesiące, więc może się zdarzyć taka kombinacja międzyroczna. Ale raczej sporadycznie, przecież każdy chce wypchnąć swoją robotę z biurka jak najszybciej:)
Ja planuję księgować same listy wypłat, tzn.:
1. PK: "4"/"2"
2. WB: "2"/130.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
A JAK WSZYSTKIE IDA NA PRZELEW TO MOŻNA 4 /130
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
... paragraf 8 ustęp 3 rozporządzenia stanowi iż:
Do prowadzenia postępowań w sprawach, o których mowa w ust. 1, a także do wydawania w tych sprawach rozstrzygnięć, w tym decyzji, oraz przekazywania informacji, o której mowa w § 10 ust. 6 (...)
...jest w nim zapis: w tym decyzji.
Natomiast paragraf 10 ustęp 5 stanowi, iż:
Przyznanie świadczenia dobry start nie wymaga wydania decyzji. Odmowa przyznania świadczenia dobry start oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia dobry start wymagają wydania decyzji.
I mówiąc szczerze to dziwi mnie przyznawania świadczeń bez decyzji. Ale widać tak to jednak będzie, że nie będzie decyzji przyznających.
Nie mniej jednak ja jakoś nie widzę tam zapisu o tym że okresem świadczeniowym jest rok. A zatem skoro prawo do świadczenia przysługuje do 20 roku życia czy nawet 24 to mamy tu ewidentnie koszty przyszłych okresów i konto 640.
No bo jak go nie będzie to gdzie będzie informacja ile w przyszłości jest świadczenia do wypłaty?
Do prowadzenia postępowań w sprawach, o których mowa w ust. 1, a także do wydawania w tych sprawach rozstrzygnięć, w tym decyzji, oraz przekazywania informacji, o której mowa w § 10 ust. 6 (...)
...jest w nim zapis: w tym decyzji.
Natomiast paragraf 10 ustęp 5 stanowi, iż:
Przyznanie świadczenia dobry start nie wymaga wydania decyzji. Odmowa przyznania świadczenia dobry start oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia dobry start wymagają wydania decyzji.
I mówiąc szczerze to dziwi mnie przyznawania świadczeń bez decyzji. Ale widać tak to jednak będzie, że nie będzie decyzji przyznających.

Nie mniej jednak ja jakoś nie widzę tam zapisu o tym że okresem świadczeniowym jest rok. A zatem skoro prawo do świadczenia przysługuje do 20 roku życia czy nawet 24 to mamy tu ewidentnie koszty przyszłych okresów i konto 640.
No bo jak go nie będzie to gdzie będzie informacja ile w przyszłości jest świadczenia do wypłaty?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Mnie to bardziej przypomina przyznawanie zasiłków z pomocy społecznej. To, że komuś przysługuje, to nie znaczy, że będzie o świadczenie wnioskował.TWoj pisze:Nie mniej jednak ja jakoś nie widzę tam zapisu o tym że okresem świadczeniowym jest rok. A zatem skoro prawo do świadczenia przysługuje do 20 roku życia czy nawet 24 to mamy tu ewidentnie koszty przyszłych okresów i konto 640.
§ 10. 1. Ustalenie prawa do świadczenia dobry start oraz jego wypłata następują odpowiednio na wniosek matki, ojca [...]
Świadczenie jest jednorazowe, więc rozpatrujemy, płacimy i cześć;)
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
... ile razy osoba uprawniona będzie skałdać wniosek: co rok czy raz do konca nauki i ukończenia 20 lub 24 roku zycia?
Bo jak raz do końca nauki to masz koszty przyszłych okresów i konto 640 ale ich rozliczenie w cyklu rocznym.
Przy zasiłkach z pomocy spełecznej też masz koszty przyszłych okresów ale ich rozliczenie w cyklu miesięcznym
Tak samo w FA, 500plus itp
Bo jak raz do końca nauki to masz koszty przyszłych okresów i konto 640 ale ich rozliczenie w cyklu rocznym.
Przy zasiłkach z pomocy spełecznej też masz koszty przyszłych okresów ale ich rozliczenie w cyklu miesięcznym
Tak samo w FA, 500plus itp
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Myślę ze jednorazowo będzie składany wniosek, przyznane świadczenie, wypłacone świadczenie i koniec. Kto zapewni ze w przyszłym roku będzie dalej "Dobry Start" ?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Ten "TWoj" to z choinki się urwał
Oprócz Świadczenie 300+ - Dobry start - Księgowość przeczytaj również:
SPRAWIENIE POGRZEBU-klasyfikacja budżetowa
500+ jak robicie z tym 1,5% ze świadczenia wychowawczego
stypendia szkolne - brak pełnej dotacji
zwrot nadpłaty składek ZUS od św.pielęgn.
Koszty upomnienia - jak księgujecie?
Dystrybucja energii elektrycznej
Elektronizacja zamówień publicznych
Księgowanie zwróconych dochodów do Urzędu
długość wypowiedzenia pracownika
wynagrodzenie kuratora osoby nieobecnej jaki §
Księgowanie funduszu alimentacyjnego
uzupełnienie pieczątek w księgowości - data
Odsetki od środków z dotacji 500+ w sprawozdaniu
wpłata podopiecznego za schronisko
Zasiłki na liscie gotówkowej w banku a RODO
zachowanie prawa do wynagrodzenia a turnus rehabilitacyjny