Świadczenie ,a ślub - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 cze 2014, 19:45

Witam

Mam pytanie odnośnie świadczenia ZDO . Mojej znajomej narzeczony jest osoba niepełnosprawną nie chodzi jego mama się nim opiekuje pobierała na niego świadczenie pielęgnacyjne do czasu zmienienia się ustawy .Obecnie złożyła wniosek o zwrot i dalsze świadczenie .Moja znajoma z nim chcieli się pobrać (mieszkają razem ona pracuje wiec nie ma jak się nim opiekować 24h nie jest tam zameldowana ) Pytanie tyczy się tego ponieważ chcieli wziąć ślub czy mogą? czy będzie to wpływało jakoś na odebranie jego mamie tego świadczenia jak on weźmie ślub ? wtedy zona powinna sprawować tą opiekę nawet jak nie jest tam zameldowana i pracuje ? Proszę o odpowiedź .
Pozdrawiam
Geona

Napisano: 07 cze 2014, 14:23

Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba wymagająca opieki: pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Zasiłek dla opiekuna, też jej nie będzie przysługiwał, ponieważ W sprawach nieuregulowanych w ustawie stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456, z późn. zm3)) dotyczące świadczeń pielęgnacyjnych.

Ale może się ubiegać, o SZO :) - bedzie musiał przedstawić docgody i do końca roku 2014 r., musi "wystąpić " rezygnacja z zatrudnienia, od nowego roku (2015) SZO należy się osobą, które

1) nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub
2) rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej

no i kwota jest mniejsza - bo tylko 520,00 zł
mila456

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x