Rolnik a wyrównanie do 14V2014 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 06 cze 2014, 21:52

Jestem rolnikiem ( 16 ha - przeliczeniowe 2 ha ) miałem świadczenie pielęgnacyjne na stałe, opiekowałem się mamą, decyzja wygasła 30 czerwca 2013r. U nas przed uchwałą sądu NSA kolegia i sądy wojewódzkie rolnikom przyznawały bez żadnych oświadczeń, po uchwale brane były oświadczenia o niekolidowaniu z opieką, o niepracowaniu itp.
Teraz składam na zasiłek dla opiekuna na czas od 1 lipca 2013 do 14 maja 2014, złożyłem oświadczenia, że spełniałem warunki tamtej ustawy, oświadczenie że jako rolnik płacę składki społeczne z mocy ustawy, że nie zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego, oświadczenie że w okresie od 1 lipca 2013 do 14 maja 2014 w gospodarstwie rolnym prace wykonywane były przez sąsiadów, rodzinę, usługi z SKR a ja opiekowałem się mamą.
Na okres od 15 maja nie składam wniosku, napisałem oświadczenie że nie zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego.
W czasie od 1 VII 2013 do 14 V 2014 nie było oświadczeń o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego, były natomiast przyjmowane oświadczenia, że praca w gospodarstwie nie kolidowała ze świadczoną opieką, że prace świadczone były przez usługi innych osób a ja że nie pracowałem. Teraz jest oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia, którego nie mogę podpisać bo nie pracowanie a zaprzestanie prowadzenia to dwie inne sprawy, ale wtedy tego nie było to chyba samo wyrównanie powinno mi przysługiwać, skoro przepis wszedł w życie 15 maja 2014. Nie mogą wymagać, żebym zaprzestawał wstecz skoro wstecz nie było takiego wymogu.
Nie wiem czy otrzymam wyrównanie, ale złożyłem i mam zamiar się dalej odwoływać przy decyzji odmownej. Nowego to jest od 15 maja 2014 nie chcę i nie składałem wniosku, ale mnie chodzi o wyrównanie, które powinno być przyznane jako prawo nabyte.
Jakie jest wasze zdanie, opinia na ten temat.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 9:32

"Roman", Art.3 ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r., nie przeskoczysz. Masz podpisać oświadczenie: "zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego" i tyle. A swoją drogą, dlaczego nie chcesz poświadczyć, czegoś co jest zgodne z prawdą ? W ewentualnych odwołaniach nie masz szans, ale życzę powodzenia.
Gość

Napisano: 07 cze 2014, 10:17

Nie chcę podpisać bo obawiam się, że KRUS doczepi się do składek, chcę nadal płacić w KRUS, nie chce mieć przerwy w ich opłacaniu.
Przepis z oświadczeniami wszedł w życie 15 maja 2014 i nie powinien działać wstecz. Jak może przepis sugerować łamanie prawa i nakłaniać do oświadczania wstecz czegoś czego wstecz nie było ani w przepisach ani w praktyce.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 13:52

Chłopie, a gdzie jest napisane, że KRUS doczepi się do składek ? Na jakiej podstawie. Oni się cieszą, że zostajesz u nich. Pojęcie " zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego" zostało wprowadzone w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014r. i to pojęcie, nie ma odniesienia do innych ustaw. Nie myl z pojęciem "zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej", które odnosi się do warunków otrzymania pełnej emerytury/renty rolniczej .W dodatku, czy rezygnujesz również z prowadzenia/pracy w gospodarstwie domowym związanym z gosp. rolnym ? Ty jesteś rolnikiem i opłacasz nadal składki w KRUS, a ubiegając się o ZDO składasz oświadczenie. Tak mówi ustawa. Kropka.
Podsumowanie : Składasz wniosek z oświadczeniem do OPS i czekasz na decyzję. Jeżeli spełniasz pozostałe warunki, nie ma podstaw do wydania decyzji odmownej. Dyskusja z urzędnikiem jest zbędna w tym przypadku.
Gość

Napisano: 07 cze 2014, 14:51

Napisałem w oświadczeniu, że od dnia 15 maja 2014 nie zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa. Przecież ten przepis wszedł w życie 15 maja 2014. Dlatego wyrównanie powinno być wypłacone. Tak uważam.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 16:35

Przeczytaj uważnie Art.3 ustawy z dnia 4 kwietnia, oraz to co było pisane powyżej i przestań filozofować . Chcesz ZDO od lipca 2013 do maja 2014 składasz wniosek z oświadczeniem . Nie chcesz ZDO od 15 maja, nie składasz wniosku, to wtedy i oświadczenie nie potrzebne. Jeżeli tego nie rozumiesz, zgłoś się do sołtysa o pomoc. A może tu troll się zakradł?
Gość

Napisano: 07 cze 2014, 16:47

Nie filozofuję, tylko chcę wyrównanie bez żadnego oświadczania, a na bieżące nie złożę wniosku. Namawiasz mnie do czegoś co może być nieprawdą. Byłem u gminnego prawnika i powiedział mi, że z zaprzestaniem wiążą się składki społeczne w KRUS, a konkretnie wykreślenie z obowiązku ich płacenia.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 17:01

Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź z godz. 12,52 i jeszcze raz Art.3 ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r.
"Prawnik" z Gminy wprowadza Cie w błąd. No to jeszcze raz, ostatni. . Jeżeli ubiegasz się o ZDO, masz napisać oświadczenie : "zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego" Tyle. Nie mieszaj z tym KRUS, a "prawnikowi" doradź zmianę profesji. Dalej możesz filozofować, ale bez mojego już udziału.
Gość

Napisano: 07 cze 2014, 17:13

"........... oświadczenie że w okresie od 1 lipca 2013 do 14 maja 2014 w gospodarstwie rolnym prace wykonywane były przez sąsiadów, rodzinę, usługi z SKR a ja opiekowałem się mamą..............."
To jest też oświadczenie, że zaprzestałeś ..... . Idąc Twoim lub rzekomego prawnika, tokiem rozumowania, KRUS powinien Ci oddać składki za ten okres, przedtem ukarać za brak zgłoszenia w ciągu 14 dni. Możesz zacząć się bać.
mietka

Napisano: 07 cze 2014, 17:15

Ale ten przepis wchodzi do życia 15 maja to jak może objąć coś wstecz. Proszę innych o rady bo mój rozmówca chyba ze złości coś mi wmawia złego.
Roman

Strona 1 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x