świadczenie na utrz. lokalu a podatek - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 19 lut 2014, 11:38

Czy wystawiacie pity na utrzymanie lokalu mieszkalnego w zakresie świadczenia przysługującego na rodzinę zastępczą?
W art. 21 ust. 24 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dochód z tyt. utrzymania lokalu mieszkalnego zwolniony jest od podatku w części przysługującej na dzieci umieszczone w pieczy zastępczej. Co więc z częścią na rodziców zastępczych? Jeśli wystawiacie pity to czy jest to PIT 8C? Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Może ktoś z was ma jakąś interpretację, którą można znaleźć w sieci?
~Max1

Napisano: 19 lut 2014, 13:49

ktoś się pokusi o krótką interpretacje ?
~Tomasz

Napisano: 19 lut 2014, 14:02

ym tzn że wystawiacie rodzicom zastępczym te pity ???
~Tomasz

Napisano: 19 lut 2014, 14:29

My w zeszłym roku wystawialiśmy i w tym też będziemy
~AgaMOPS

Napisano: 19 lut 2014, 15:17

chyba znowu potrzebna będzie interpelacja poselska aby otrzymać odp z Ministerstwa że nie 3eba wystawiać tych PIT-ów
pytanko jeszcze do \"AgaMOPS\" - w sprawie umorzenia odpłatności rodzicom naturalnym za pobyt ich dzieci w pieczy zastępczej nie Wystawiałaś tych PIT-ów ???
~Tomasz

Napisano: 20 lut 2014, 16:11

My też wystawiliśmy. Przepisy dokładnie precyzują ,że zwolniona z podatku jest tylko część świadczenia przysługująca na dzieci.
Rodzicom biologicznym z tytułu umożenia nie wystawiamy.
~W...

Napisano: 21 lut 2014, 9:54

Tomasz ja nie miałam umorzeń w zeszłym roku więc nie wystawiałam. A tak w ramach potwierdzenia pity na druku 8 c wystawiacie na lokalówkę? kto się dokładnie u was tym zajmuje księgowość? Kto podpisuje u was pit?
~AgaMOPS

Napisano: 24 lut 2014, 15:12

no jak wystawimy tego jeszcze nie wiem... dopiero szef zadecyduje co i jak...
~Tomasz

Napisano: 25 lut 2014, 9:54

czy wystawiacie pita oddzielnie na osobę z małżeństwa czy na każdą osobę ???
~Tomasz

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x