porozumienie między powiatami - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 lut 2014, 9:21

Może mi ktoś podpowiedzieć jaki jest problem z budżetem przy podpisaniu porozumienia między powiatami w sprawie umieszczenia dzieci w rodzinie zastępczej poza powiatem? Czy tu chodzi o to, że środki finansowe są wypłacane w ramach takiego porozumienia z innego działu i rozdziału (a jak z paragrafem) niż środki dla rodzin z powiatu rodzimego? Za wszystkie wskazówki dziękuję.
~denis

Napisano: 19 lut 2014, 15:33

Unas przelewy te robione są z rozdz.85204 par.2320 - jako przekazanie dotacji. Chociaz rodzinami zastępczymi zajmujemy się my - jako MOPS - to przelewy dotacji wykonuje powiat - bo my jako jednostka budzetowa nie mamy takich uprawnień. My kontrolujemy tylko te rozliczenia i pod wzgledem merytorycznym .
~Regina

Napisano: 19 lut 2014, 23:51

u nas podobnie jak u Reginy. OPS prowadzi rodziny zastępcze i merytorycznie porozumienia jednak pieniądze na te drugie idą z budżetu UM a na rodziny na miejscu z budżetu OPS
~opsik

Napisano: 20 lut 2014, 9:13

Regina, opsik dzięki. A co w sytuacji gdy nie zaplanuje się w budżecie w ogóle takiego porozumienia na rok budżetowy, a potem pojawi się taka możliwość? Czy trzeba czekać do następnego roku budżetowego czy można w budżecie zrobić zmiany? Jak widzę jest tu problem, bo chodzi o 2 odrębne budżety.
~denis

Napisano: 20 lut 2014, 12:34

Jeżeli mam luzy w rozdziale 85204 w OPS to daję wniosek o przeniesienie (środki do dyspozycji w powiecie) a jeżeli nie mam to piszę o zwiększenie budżetu i zazwyczaj Rada to zatwierdza - bo jest to zadanie obowiązkowe.
~Regina

Napisano: 20 lut 2014, 13:23

Regina czyli rozumiem, że jest to sprawa do załatwienia jeśli są dobre chęci. Mam rację?
~denis

Napisano: 20 lut 2014, 14:10

Oczywiście
~Regina

Napisano: 20 lut 2014, 14:55

dziękuję bardzo :)
~denis

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x