prawie dobrze od 15 maja to wchodzi tylko dla tych, którym orzeczenie się skończyło przed 30 czerwca 2013Mariaanna pisze:Uchylony art. 16a ust. 8 pkt 1 lit. b- czyli ubezpieczony w KRUS już może mieć przyznane SZO- wchodzi od 15.05.2014 - dobrze zrozumiałam? Zaczynam się motać?
świadczenie opiekuńcze
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: świadczenie opiekuńcze
Cwaniaczku , Ty się tak nie wkurzaj . Szkoda energii , którą możesz wykorzystać w pracy .kb pisze:i co w zwiazku z tym ?mam56 pisze:
Ps. Zdo , nie jest świadczeniem rodzinnym .
kurcze jak mnie wkurzaja takie sformulowania :" ma zlozyc oswiadczenie" - guzik prawda;-) MA ZAPRZESTAC PROWADZENIA GOSPOPDARSTWA a oswiadczenie to tylko dokument potwierdzajacy ten fakt..sami macie takie podejscie ze wystarczy zlozyc oswiadczenie wiec trudno sie dziwic ze rolnik nie ma swiadomosci co on tak wlasciwie ma zrobic zeby byc uprawnionym do zdo,sp i szo - chyba tylko cos tam w jakims miejscu podpisac...
A teraz pytanie . Najpierw pomyśl , potem odpowiadaj . Nie odwrotnie .
1.Jeżeli rolnik złoży oświadczenie , pod rygorem odpowiedzialności karnej, co przedtem musiał zrobić ?
I jeszcze jedno . Niech Ci nie przychodzi do głowy , poinformowanie rolnika , że ma pozbyć się gospodarstwa . Wtedy powinien rolnik zażądać oświadczenia podpisanego przez Ciebie , że będziesz mu wypłacał emeryturę , albo dożywotnio co najmniej stały zasiłek , po zaprzestaniu pobierania ZDO .
a co w sytuacji jak rolnik oświadczy że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa a w wywiadzie pracownik wyliczy z tej ziemi dla niego dochód? co z tym zrobić?
no niestety ale w pracownicy socjalni uparli się żeby dochód przedstawiać w wywiadzie
do anateg:
nie rozumiem , dlaczego uważasz, że SZO należy się od 15.05.2014 roku tyko tym rolnikom, którym orzeczenie wygasło do 30.06.2013 roku
nie rozumiem , dlaczego uważasz, że SZO należy się od 15.05.2014 roku tyko tym rolnikom, którym orzeczenie wygasło do 30.06.2013 roku
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
moje koleżanki z pomocy tez ustalają dochód bo twierdzą, że tak trzeba .. ja nie zwracam na to uwagi mnie interesuje ustalenie czy opieka jest faktycznie sprawowana
ale raz miałam przypadek, że decyzja o SZO poszła do SKO ( rolnik i brak rezygnacji z zatrudnienia )
SKO utrzymało w mocy moja decyzję wskazując na przekroczenie dochodu ( ale przekroczenie było z ops ze śr nie )
ale raz miałam przypadek, że decyzja o SZO poszła do SKO ( rolnik i brak rezygnacji z zatrudnienia )
SKO utrzymało w mocy moja decyzję wskazując na przekroczenie dochodu ( ale przekroczenie było z ops ze śr nie )
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Mi też do tej pory to nie przeszkadzało ale teraz rolnik będzie pisał oświadczenie że rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa i dochód w wywiadzie będzie temu przeczył
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale co ma dochód do tego, przecież on się nie wyzbywa gospodarstwa tylko przestaje w nim pracować a dochód muszą liczyć jak ziemia jest na niego
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
Oprócz świadczenie opiekuńcze - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czekać za sądem czy dać zdo
Art.25 Ustawy z 4-04-2014r. o Ustaleniu i wypłacie zasiłków
zobaczcie moje wszczęcie może być?
zawiadomienia dla wszystkich?
opiekun prawny a becikowe
ZDO...mam dość! Co radzicie?
Ciężki przypadek....ZDO?? Pomóżcie
ŚW. PIELEGNACYJNE - ODMOWA ELMER PROSZĘ O POMOC
Koord-ś.p
Świadczenie pielęgnacyjne na współmałżonka
10 latkowie i nietylko wypowiedzcie się....
Zerknijcie proszę
Elmerku odpowiedz
stały a zaległe świadczenie
art.2 pkt. 6 ustawy o zdo
urlop wychowawczy