świadczenie piel po staremu a emerytura z ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 22 sie 2024, 11:53

Proszę, upewnijcie mnie, bo chyba zaczynam nie ogarniać :| Pani ma przyznane decyzją SKO świadczenie pielęgnacyjne na ojca (na starych zasadach oczywiście). Teraz Pani poszła do ZUS o emeryturę, którą ma mieć przyznane od lipca. Papieru jeszcze nie widziałam, ale ponoć ma jakąś decyzje o zawieszeniu emerytury i ma sobie wybrać korzystniejsze świadczenie czy emeryturę czy świadcz. pielęgnacyjne. Ja jej mówię, że jak bedzie mieć emeryturę to u nas sie nie należy świadczenie. Ponoć Panie w ZUS są innego zdania i uważają, że może dalej brać świadczenie lub/i emeryturę... Ciężko stwierdzić. Czy spotkał się ktoś z czyms takim?
Wiem, że w wyniku odwołań były takie sprawy, że organy na podstawie wyroków wypłacały różnicę, ale mnie chodzi o takie standardowe postępowanie bez odwołań itp?
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 22 sie 2024, 12:59

Ustawa o świadczeniu wyrównawczym dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki
Dz.U. z 2021 r. poz. 2314
Art. 12 [Prawo do korzystniejszego świadczenia] Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, która po dniu 1 stycznia 2022 r. złożyła wniosek o:
1) emeryturę lub
2) rentę, lub
3) rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznaną w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, lub
4) nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, lub
5) rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym
- przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeśli jest korzystniejsze, przy czym art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych nie stosuje się.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 sie 2024, 20:48

Tom:
Zastosujesz też art. 12 do renty częściowej ? Ochrona praw nabytych i inne
pajewo2020
Praktykant
Od: 03 gru 2020, 18:43
Zajmuję się: SW

Napisano: 23 sie 2024, 7:27

nie rozumiem pytania....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 23 sie 2024, 8:19

Tom. pisze:
22 sie 2024, 12:59
Ustawa o świadczeniu wyrównawczym dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki
Art. 12 [Prawo do korzystniejszego świadczenia] Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, która po dniu 1 stycznia 2022 r. złożyła wniosek o:
1) emeryturę lub
2) rentę, lub
3) rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznaną w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, lub
5) rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym
- przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeśli jest korzystniejsze, przy czym art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych nie stosuje się.
dzięki! ale czy ta ustawa nie odnosi się tylko do osób, które mają świadczenie pielęgnacyjne na dzieci? Ja mam przypadek, że Pani pobiera na ojca. Czy art. 12 ma też zastosowanie do wszystkich?
kropka86
Starszy referent

Napisano: 23 sie 2024, 8:27

Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1
tu nie ma jakiegokolwiek rozróżniania podopiecznego ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 23 sie 2024, 8:35

no właśnie, tu nie ma, a cała ustawa skierowana jest do rodziców dzieci, stąd moje wątpliwości :| no nic, trza ten wózek pchać do przodu :lol: Dzięki Tom za odpowiedź ;)
kropka86
Starszy referent

Napisano: 23 sie 2024, 8:50

poprzednia władza słynęła z upychania różnych rzeczy po różnych ustawach :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 23 sie 2024, 17:35

Tom. pisze:
23 sie 2024, 8:50
poprzednia władza słynęła z upychania różnych rzeczy po różnych ustawach :lol:
Proste pytanie.
1. Ogólnie śp i orzekanie w ich zakresie leży po stronie organów pomocy społecznej (art. 17 ust. 1 pkt 5 umiejscowiono w ustawie o świadczeniach pielęgnacyjnych nie bez powodu.
Art. 17 określał też kiedy powstaje zbieg świadczeń. Czyli, jeśli już (zostańmy przy rencie częściowej, zaraz do niej wrócę) - śp nie przysługuje jeśli ktoś pobiera rentę częściową.
A jeśli ktoś miał śp a potem rentę częściową ? A ponadto TK wydał wyrok, że nie stanowi ona przeszkody do śp?

I nagle jest przepis który mówi odwrotnie i łamie zasadę praw nabytych, bo to nie renta jest przeszkodą do śp a odwrotnie, jeśli jest już śp a ktoś otrzyma potem rentę częściową - to łamane jest prawo nabyte wobec kogoś, kto miał śp przed rentą częściową, a potem na mocy TK pobierał obydwa w całości.

Nagle na mocy art. 12 ustawy, która dotyczy matek na EWK ZUS przy złożeniu kolejnego wniosku o rentę częściową każe wybierać pomiędzy nią a przyznanym już lata temu śp. I to w innej, niż art. 17 ust. 1 pkt 5 kolejności - najpierw śp a potem renta częściowa (dodatkowo usunięta z ustawy przez TK)...

I co Ty na to ?
pajewo2020
Praktykant

Napisano: 24 sie 2024, 14:57

kropka86 pisze:
23 sie 2024, 8:19
Tom. pisze:
22 sie 2024, 12:59
1) emeryturę lub
2) rentę, lub
dzięki! ale czy ta ustawa nie odnosi się tylko do osób, które mają świadczenie pielęgnacyjne na dzieci? Ja mam przypadek, że Pani pobiera na ojca. Czy art. 12 ma też zastosowanie do wszystkich?
Art. 12 w tej ustawie to całkowite kuriozum prawne, zaprzeczenie wszelkim zasadom, przepisom i dotychczasowym uregulowaniom. Zwłaszcza zaś jego STOSOWANIE i to poza kręgiem osób, do których skierowano ustawę.
pajewo2020
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x