Wiem, że w wyniku odwołań były takie sprawy, że organy na podstawie wyroków wypłacały różnicę, ale mnie chodzi o takie standardowe postępowanie bez odwołań itp?
Art. 12 [Prawo do korzystniejszego świadczenia] Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, która po dniu 1 stycznia 2022 r. złożyła wniosek o:
1) emeryturę lub
2) rentę, lub
3) rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznaną w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, lub
4) nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, lub
5) rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym
- przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeśli jest korzystniejsze, przy czym art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych nie stosuje się.
dzięki! ale czy ta ustawa nie odnosi się tylko do osób, które mają świadczenie pielęgnacyjne na dzieci? Ja mam przypadek, że Pani pobiera na ojca. Czy art. 12 ma też zastosowanie do wszystkich?Tom. pisze: ↑22 sie 2024, 12:59Ustawa o świadczeniu wyrównawczym dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki
Dz.U. z 2021 r. poz. 2314Art. 12 [Prawo do korzystniejszego świadczenia] Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, która po dniu 1 stycznia 2022 r. złożyła wniosek o:
1) emeryturę lub
2) rentę, lub
3) rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznaną w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, lub
5) rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym
- przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeśli jest korzystniejsze, przy czym art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych nie stosuje się.
tu nie ma jakiegokolwiek rozróżniania podopiecznegoOsobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1
Proste pytanie.
Art. 12 w tej ustawie to całkowite kuriozum prawne, zaprzeczenie wszelkim zasadom, przepisom i dotychczasowym uregulowaniom. Zwłaszcza zaś jego STOSOWANIE i to poza kręgiem osób, do których skierowano ustawę.kropka86 pisze: ↑23 sie 2024, 8:19dzięki! ale czy ta ustawa nie odnosi się tylko do osób, które mają świadczenie pielęgnacyjne na dzieci? Ja mam przypadek, że Pani pobiera na ojca. Czy art. 12 ma też zastosowanie do wszystkich?Tom. pisze: ↑22 sie 2024, 12:59Ustawa o świadczeniu wyrównawczym dla osób uprawnionych do wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dziećmi wymagającymi stałej opieki
Dz.U. z 2021 r. poz. 2314Art. 12 [Prawo do korzystniejszego świadczenia] Osobie pobierającej świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, która po dniu 1 stycznia 2022 r. złożyła wniosek o:
1) emeryturę lub
2) rentę, lub