Upewnijcie mnie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 sie 2024, 10:36

Osoba legitymująca się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności pozostająca w zatrudnieniu złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na zasadach obowiązujących od 1 stycznia 2024 roku w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem, które ma w orzeczeniu punkty 7,8 na tak. W tym przypadku przysługuje jej świadczenie? Bo nadal w przypadku rodziców nie widzę negatywnej przesłanki.
ewulka0904
Praktykant
Od: 25 mar 2022, 15:05
Zajmuję się: funduszem alimentacyjnym

Napisano: 22 sie 2024, 11:26

moim zdaniem przysługuje jesli chodzi o zapisy w ustawie. mielismy podobny przypadek, zona na meza pobiera swiadczenie pielegnacyjne i maz zlozyl wniosek o sp na dziecko na nowych zasadach. dla swojego bezpieczeństwa dalismy odmowe - tak postanowił przełozony ( chociaz zrobilismy wywiad i osobiscie jestem zdania ze sp przysluguje rodzicowi bez względu na jego stan zdrowia,zwłaszcza teraz, gdy sa nowe zasady, swpja droga rodzic idzie do pracy , moze pracowac 12h i jakos nikt sie nie zastanawia nad faktem, jak to dziecko i czy jest zaopiekowane). I tutaj niespodzianka, SKO utrzymało w mocy nasza decyzje,wywodzac sie na cala strone czym jest opika nad dzieckiem itp.
Darieen
Praktykant
Od: 29 gru 2021, 13:02
Zajmuję się: DSRiA

Napisano: 22 sie 2024, 14:16

Ciekawa jestem ich argumentów. Możesz się podzielić
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU