świadczenie pielegnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 lip 2015, 14:41

matka pobiera na dziecko świadczenie pielenacyjne od 2013 r. podlega ubezpieczeniu KRUS(wtedy nie było tego wyłączenia art.17b) teraz przychodzi do mnie z nowym orzeczeniem i oczywiście nadal podlega ubezpieczeniu krus i nie ma zamiaru rezygnować z tego co ja mam z tym faktem uczynić. po zmianach uważam że jej się nie należy bo nie spełnia warunków do przyznania ze względu na ubezpieczenie. Ona mi mówi że nie zaprzestanie opłacać KRUSu wtedy jej się należało i ona nadal domaga się tych samych warunków, jak wy podchodzicie do takiej sytuacji
Barbara200
Praktykant
Od: 16 maja 2014, 10:24
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2015, 14:51

Ubezpieczenie w KRUS Cię nie interesuje, kobieta pisemnie oświadcza, że podlega ubezpieczeniu w KRUS, Ty ewentualnie możesz ją poinformować o komunikacie KRUS z lipca 2014r. Natomiast zgodnie z art. 17b oświadczenie o zaprzestaniu pracy/prowadzenia musi być złożone.
wwo

Napisano: 02 lip 2015, 14:55

kobieta ma zrezygnować z pracy (w gospodarstwie) a nie z opłacania składek ...
strona rezygnuje z pracy w gospodarstwie i wyraża zgodę na potwierdzeniu tego faktu w oświadczeniu - przyznaję świadczenie
składki -jeśli podlega z mocy ustawy pod KRUS - nie opłacam w ZUS ...
ew@1

Napisano: 02 lip 2015, 14:57

wwo pisze:Ubezpieczenie w KRUS Cię nie interesuje, kobieta pisemnie oświadcza, że podlega ubezpieczeniu w KRUS, Ty ewentualnie możesz ją poinformować o komunikacie KRUS z lipca 2014r. Natomiast zgodnie z art. 17b oświadczenie o zaprzestaniu pracy/prowadzenia musi być złożone.
dokładnie

miałam sytuację że petent złożył oświadczenie że pomimo sprawowania opieki nad córką nie zaprzestaję prowadzenia gospodarstwa bo on godzi te dwie sytuacje - odmowa - odwołanie - SKO utrzymało w mocy
Gość

Napisano: 02 lip 2015, 15:04

Gość pisze:miałam sytuację że petent złożył oświadczenie że pomimo sprawowania opieki nad córką nie zaprzestaję prowadzenia gospodarstwa bo on godzi te dwie sytuacje - odmowa - odwołanie - SKO utrzymało w mocy
niestety znam tą rodzine oraz sytuację i serce mi się krajało pisząc odmowę - uważam ten przepis za bardzo krzywdzący
goście goście

Napisano: 02 lip 2015, 15:13

ciekawi mnie, czy któryś organ odwoławczy wziął pod uwagę to, że przy ŚP jest mowa o rolnikach, małżonkach ......, a przy ZDO o rolnikach, małżonkach ....... w rozumieniu przepisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
wg mnie ustawodawca uczynił to świadomie, mając na uwadze osoby pobierające ŚP, które rezygnują (fizycznie) z pracy, mogąc dalej podlegać ubezpieczeniu w KRUS
vbbv

Napisano: 02 lip 2015, 15:32

ew@1 pisze: składki -jeśli podlega z mocy ustawy pod KRUS - nie opłacam w ZUS ...

No ale czy KRUS nie stoi na stanowisku, że każdy, kto nie pracuje w gospodarstwie rolnym, wypada z systemu? Można być małżonkiem czy domownikiem, ale trzeba pracować w gospodarstwie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 lip 2015, 8:40

Zofia pisze:
ew@1 pisze: składki -jeśli podlega z mocy ustawy pod KRUS - nie opłacam w ZUS ...

No ale czy KRUS nie stoi na stanowisku, że każdy, kto nie pracuje w gospodarstwie rolnym, wypada z systemu? Można być małżonkiem czy domownikiem, ale trzeba pracować w gospodarstwie.
może i tak ... ale to już nie mój zakres pracy ... informuję osoby o tym, że jak u mnie napiszą oświadczenie o rezygnacji z pracy z gospodarstwie to powinni dowiedzieć się co dalej w KRUS ...
dla mnie istotne jest to że:
1. strona rezygnuje z pracy - art. 17 ustawy o śr - przyznaję świadczenie piel.
2. składki - dajemy zgodnie z zapisem art. 6 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych a tu jest mowa o tym, że Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów - w tym przypadku ustawy o ubezp. społ rolników.
ew@1

Napisano: 10 lip 2015, 8:40

Kobietka podlega ubezpieczeniu jako domownik,w tym wszystkim chodzi o ubezpieczenie. To jak napisze mi oświadczenie że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa to mogę jej przyznać chociaż nadal podlega ubezpieczeniu KRUS? już w tym wszystkim się pogubiłam.
Barbara200
Praktykant
Od: 16 maja 2014, 10:24
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x