dokładniewwo pisze:Ubezpieczenie w KRUS Cię nie interesuje, kobieta pisemnie oświadcza, że podlega ubezpieczeniu w KRUS, Ty ewentualnie możesz ją poinformować o komunikacie KRUS z lipca 2014r. Natomiast zgodnie z art. 17b oświadczenie o zaprzestaniu pracy/prowadzenia musi być złożone.
niestety znam tą rodzine oraz sytuację i serce mi się krajało pisząc odmowę - uważam ten przepis za bardzo krzywdzącyGość pisze:miałam sytuację że petent złożył oświadczenie że pomimo sprawowania opieki nad córką nie zaprzestaję prowadzenia gospodarstwa bo on godzi te dwie sytuacje - odmowa - odwołanie - SKO utrzymało w mocy
ew@1 pisze: składki -jeśli podlega z mocy ustawy pod KRUS - nie opłacam w ZUS ...
może i tak ... ale to już nie mój zakres pracy ... informuję osoby o tym, że jak u mnie napiszą oświadczenie o rezygnacji z pracy z gospodarstwie to powinni dowiedzieć się co dalej w KRUS ...Zofia pisze:ew@1 pisze: składki -jeśli podlega z mocy ustawy pod KRUS - nie opłacam w ZUS ...
No ale czy KRUS nie stoi na stanowisku, że każdy, kto nie pracuje w gospodarstwie rolnym, wypada z systemu? Można być małżonkiem czy domownikiem, ale trzeba pracować w gospodarstwie.