16latka becik i rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 02 lip 2015, 13:03

Jak nalezy postapić ( jaki skład rodziny, dokumenty) jezęli o świadczenia rodzinne i becikowe ubiega sie pełnoletni ojciec dziecka a matka to 16latka.
Dziecko ma nazwisko ojca i deklarują wspólne wychowywanie. Czy on do składu rodziny może wpisać 16latkę? Czy becikowe może wziąć tylko na siebie bez uwzględniania matki dziecka w składzie rodziny?
gopsLO

Napisano: 02 lip 2015, 13:37

ojciec tego dziecka nie może ubiegać się o świadczenia rodzinne, ponieważ formalnie w akcie urodzenia nie jest wpisany jako ojciec, chyba że jest, a to raczej niemożliwe
vfvvb

Napisano: 02 lip 2015, 13:41

proszę napisać więcej szczegółów tzn jaki jest akt urodzenia czy ojciec uznał dziecko. Ciekawy przypadek
celiii

Napisano: 02 lip 2015, 14:14

Dziewczyna ma skończone 16 lat i z tego co gdzieś słyszałam ma ustalonego kuratora.
Jeśli chodzi o akt urodzenia to oboje są wpisani są jako rodzice. Ojciec uznał to dziecko i widnieje w akcie...
gopsLO

Napisano: 02 lip 2015, 14:34

dla mnie w skladzie cala trojka
dsdds

Napisano: 02 lip 2015, 14:43

może być osoba nieletnia w składzie rodziny? I jak z dochodami? I co z faktem ze ma ona kuratora?
gopsLO

Napisano: 02 lip 2015, 14:52

czy na 16-latkę są pobierane ŚR?
xzcvxz

Napisano: 02 lip 2015, 14:57

Nie są pobierane. Ta dziewczyna w ogóle nie jest z naszej gminy ale tutaj faktycznie mieszka. Dziecko jest zameldowane z ojcem u nas.
gopsLO

Napisano: 02 lip 2015, 14:59

a czy ta para nie jest przypadkiem małżeństwem ...?
Nie spotkałam się aby jakikolwiek US dał nieletniej akt urodzenia dziecka z ustalonym ojcem ...
ew@1

Napisano: 02 lip 2015, 15:04

https://bjakbobas.pl/rejestracja-dziecka-w-usc/
nurtuje mnie, czy na pewno ojciec dziecka jest wpisany do aktu urodzenia (piszesz, że tak, ale)?, można by dowiedzieć się w USC, jak to wygląda w tej sprawie
vczc

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x