Mój mąż miał w Niemczech własną działalność gospodarczą ja w Pl byłam bezrobotna, dlatego złożyliśmy papiery na kind3rgeld w Niemczech.w 2018r. Przyznano mi w Polsce świadczenie pielęgnacyjne na babcie i dalej pobierałaś kindergeld w Niemczech bo żaden urząd od roku 2018 mnie nie poinformował że ja pierwszeństwo pobierania miałam w Polsce swiadczenia wychowawczego na dziecko. Nikt od roku 2018 mnie nie skoordynował a Panie w Śląskim Urzèdzi3 Wojewódzkim stwierdziły że świadczenie pilegnacyjne podchodzi pod zatrudnienie I 1-rzędność miałam tutaj pobierania świadczenia wychowawczego na dziecko. Normalnie cyrk na kółkach
Ja nie rozumiem teraz, nikt mnie od 4 lat nie skoordynował i ja za to mam być odpowiedzialna? Urzędnicy powinni mnie o takiej sprawie powiadomić od razu jak tylko otrzymałam świadczenie pielęgnacyjne na babcie, jestem załamana nie wiem co robić, błagam pomóżcie.
Nie widzę tutaj problemów. Dostanie Pani wstecznie kasę z 500+ i spłaci sobie Niemcy, bo tam nienależnie pobrała Pani świadczenie 500+. Nadwyżkę, którą Pani wypłacali zostawią, bo była legalnie pobrana jako dodatek dyferencyjny z Niemiec. Pielęgnacyjnym się nie przejmować - inny koszyk świadczeń, Niemcy nie będą żądać ani odliczać pobranych kwot.
Św pielęgnacyjny w myśl przepisów wspólnotowych jest traktowane jako praca bez względu na to, czy były odprowadzane składki społeczne z tego tytułu, czy nie. O tym nie każdy urząd wiedział, ale się dowiedział i może gasi pożary ))
Tylko Urząd Wojewódzki kazał mi złożyć papiery tutaj w Polsce na świadczenie rodzinne, wychowawcze i nie wiem czy jak oni mi przyznadzą świadczenie rodzinne to czy wtedy oni w Niemczech sobie odliczą ten dodatek dyferencyjny czy na mnie to spadnie do zapłaty?
Pytanie czy składając wniosek na świadczenie pielęgnacyjne poinformowała pani urzędnika że mąż pracuje za granicą? (na wniosku trzeba to zaznaczyć).
Ja zostałam kiedyś poinformowana przez UW że to instytucja zagraniczna przesyła wnioski do województwa o rozpatrzenie za okres kiedy pierwszeństwo wypłat jest w Polsce i wtedy UW wysyła wezwanie do strony o złożenie u nich wniosków na polskich drukach.
Dopóki Niemcy nie wystąpią o zwrot to nie ma Pani problemu.