Mój mąż miał w Niemczech własną działalność gospodarczą ja w Pl byłam bezrobotna, dlatego złożyliśmy papiery na kind3rgeld w Niemczech.w 2018r. Przyznano mi w Polsce świadczenie pielęgnacyjne na babcie i dalej pobierałaś kindergeld w Niemczech bo żaden urząd od roku 2018 mnie nie poinformował że ja pierwszeństwo pobierania miałam w Polsce swiadczenia wychowawczego na dziecko. Nikt od roku 2018 mnie nie skoordynował a Panie w Śląskim Urzèdzie Wojewódzkim stwierdziły że świadczenie pielęgnacyjne podchodzi pod zatrudnienie I 1-rzędność miałam tutaj pobierania świadczenia wychowawczego na dziecko. Dobra ale jest rok 2021 a od przyznania mi świadczenia pielęgnacyjnego minęły 4 lata mieli czas żeby mnie skoordynować a teraz konsekwencje ich zaniedbań mam ponieść sama? Błagam pomóżcie
Czy świadczenie pielęgnacyjne jest brane jako zatrudnienie prz koordynacji świadczeń? Przecież ja na tym świadczeniu nie mam żadnej umowy ani to się nie wlicza w dochód. Mąż w Niemczech podejmował pracę zawodowo a ja na tym świadczeniu nawet nie mam możliwości podjęcia pracy. To jakim prawem ustalili że ja 1wszeństwo mam tutaj w Polsce? Mąż tam podatki odprowadzałam a nie ja tutaj w Polsce