świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński- pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 07 mar 2019, 11:12

wiecie co czytam sobie i czytam i mam podobny przypadek... pani jest na zasiłku macierzyńskim po utracie zatrudnienia i chciała złożyć na świadczenie pielęgnacyjne powiedziałam żeby zrezygnowała z macierzyńskiego na rzecz pielęgnacyjnego i teraz głupiałam czy jest dobrze powiedziałam i dobrze zrobiła...
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 07 mar 2019, 13:31

A my dostaliśmy pismo z naszego Urzędu wojewódzkiego - który nawiązuje do pisma Z ministerstwa, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego wypłacanego po utracie zatrudnienia nie może stanowić podstawy do odmowy świadczenia pielęgnacyjnego.
Osobom zainteresowanym mogę przesłać na maila pismo w tej sprawie. Proszę tylko o maile.
sowella
Praktykant
Od: 21 lip 2016, 10:15
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2019, 15:41

to poproszę o to pismo na maila [email protected] z góry dziekuję
Arleta 22
Stażysta
Od: 22 lis 2017, 14:38
Zajmuję się: śW

Napisano: 08 mar 2019, 11:41

sowella pisze:A my dostaliśmy pismo z naszego Urzędu wojewódzkiego - który nawiązuje do pisma Z ministerstwa, że pobieranie zasiłku macierzyńskiego wypłacanego po utracie zatrudnienia nie może stanowić podstawy do odmowy świadczenia pielęgnacyjnego.
Osobom zainteresowanym mogę przesłać na maila pismo w tej sprawie. Proszę tylko o maile.
wg naszej ustawy też tak nie wynika ... miałam taki przypadek gdzie kierownik uparł się by odmówić ( nie słuchał moich argumentów ) .. dałam odmowę i kazałam kobiecie złożyć odwołanie; SKO "nakrzyczało" na nas, że nie umiemy czytać ustawy i dało do ponownego rozpatrzenia i przyznałam :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2019, 11:50

Moje SKO utrzymało moją decyzję w mocy o odmowie ŚP za okres pobierania macierzyńskiego po utracie ale to było w 2017 r. Od tamtej pory wyklarowała się druga linia orzecznicza gdzie nie ma podstaw do odmowy. Także obecnie są dwa stanowiska i ciężko wyczuć. Ponadto troszkę podobny przypadek (ale nie ten sam bo dotyczy róźnych zasiłków po utracie zatrudnienia) tu się wypowiadał NSA https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6AA1299ECE a tu świeży WSA https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/2AF040CA88
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 mar 2019, 12:54

sowella w wiadomości priv wysalam ci mejla, prześlesz mi ta interpretacje ?;)
a moze ktos inny ma ta interpretacje?
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x