świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński z ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 lut 2016, 17:06

Proszę o podpowiedź Pani ma orzeczenie dziecka spełnia warunki do świadczenia pielegnacyjnego ale obecnie pobiera świadczenie rodzicielskie z ZUS na drugie dziecko po ustaniu zatrudnienia jak twierdzi nie wiem co ona ma z ZUS mnie się wydaje że zasiłek macierzyński ten roczny po ustaniu zatrudnienia więc moim zdaniem świadczenie pielęgnacyjne mogę przyznać po zakończeniu macierzyńskiego czy to nie koliduje
GOPS_123

Napisano: 09 lut 2016, 11:53

W okresie otrzymywania zasiłku macierzyńskiego, nawet po ustaniu stosunku pracy, nie można otrzymywać równocześnie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu nie podjęcia lub rezygnacji z zatrudnienia, w związku z koniecznością sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną, bowiem w istocie nie może tu zaistnieć przesłanka "niepodjęcia lub rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej", w celu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym. W tym okresie pracownica, z mocy samego prawa, zwolniona jest z obowiązku świadczenia pracy, w celu realizacji opieki nad dzieckiem. Przepis art. 17 ust. 5 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 114 ze zm.) zawiera zamknięty katalog negatywnych przesłanek przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, nie obejmuje zasiłku macierzyńskiego, jako wykluczającego pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego. Nie może jednak umknąć uwadze, że to nie spełnienie przesłanek negatywnych, lecz brak spełnienia przesłanki pozytywnej skutkował odmową przyznania żądanego świadczenia. :geek:
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego siedziba w Gorzowie Wlkp. z dnia 18 września 2014 r. II SA/Go 566/14
Stefan

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x