Mam pytanie do pracowników ops jakie jest Państwa stanowisko w sprawie gdy mając zdo chcę ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne uwzględniając okoliczności, iż na skutek wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 października 2014r. sygn. akt K38/13 doszło do uznania niekonstytucyjności części normy prawnej wyrażonej w przepisie art. 17 ust 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych z dnia 28 listopada 2003r. (tekst jednolity Dz.U. z 2015r. poz. 114 ze zm.) w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego osób sprawujących opiekę nad osobą niepełnosprawną ze względu na datę powstania niepełnosprawności osoby wymagającej opieki oraz po ostatnim stanowisku Rzecznika Praw Obywatelskich https://www.rpo.gov.pl/pl/content/spraw ... 3%B3ry-nie
Czy po złożeniu wniosku o świadczenie pielęgnacyjne w MOPS zasiłek dla opiekuna zostaje zawieszony na czas toczącej się w temacie sprawy, bo z tego czego udało mi się dowiedzieć to nie ma przepisu pozwalającego na wstrzymanie zasiłku dla opiekuna na czas starania się o śp, w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia w związku z orzeczeniem TK K38/13 wydaje mi się że obowiązywał by zapis: "USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych", w "Art. 27. pkt5. W przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń:
1) świadczenia rodzicielskiego lub
2) świadczenia pielęgnacyjnego, lub
3) specjalnego zasiłku opiekuńczego, lub
4) dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, lub
5) zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o
ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
– przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną."
Dziękuję za odpowiedzi.