świadczenie pielęgnacyjne - Tom i Inni
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW SR
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: sr/fa/sw
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne - Tom i Inni
art. 15 i art. 16 KPAkb pisze: 27 cze 2023, 11:18 u mnie dostałaby decyzję covidową i płaciłabym dalej - postępowanie o wydanie orzeczenia nie zakończyło się - nadal ważne jest poprzednie orzeczenie (to wydane teraz w momencie odwołania przestało istnieć)
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A podrążę temat

GOPS-ik1, jeśli od dawna pracujesz przy świadczeniach rodzinnych, to na pewno przyjęłaś już setki wniosków na zasiłek pielęgnacyjny. W związku z tym mam pytanie, czy jeśli ktoś przyniesie Ci dzisiaj wniosek o ZP z orzeczeniem wydanym wczoraj, to czekała będziesz 14 dni zanim wydasz decyzję, czy raczej patrząc na ustawę i mając w ręku w y d a n e orzeczenie przyznajesz bez oglądania się na cokolwiek?
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
hehe, no ja tego orzeczenia "wydanego" nie widzę - w przypadkach kiedy ludziska się od niego odwołują - nie chce ich od nich, a w EKSMOON ich też nie manoteev pisze: 27 cze 2023, 12:08 Jak dla mnie orzeczenie wydane - świadczenie nie przysługuje - temat zamknięty. Nie widzę nic w żadnej ustawie, żeby była mowa o "prawomocnym" czy "ostatecznym" orzeczeniu...

-
- Referent
- Kontakt:
no to jak ich nie masz w teczkach - w sensie orzeczeń, to realizację decyzji, która de facto (po wydaniu orzeczenia w wojewódzkim) wygasła... będzie można jeszcze jakoś wytłumaczyć, nie zgłosił, nie poinformował więc nadal płacękb pisze: 27 cze 2023, 14:35hehe, no ja tego orzeczenia "wydanego" nie widzę - w przypadkach kiedy ludziska się od niego odwołują - nie chce ich od nich, a w EKSMOON ich też nie manoteev pisze: 27 cze 2023, 12:08 Jak dla mnie orzeczenie wydane - świadczenie nie przysługuje - temat zamknięty. Nie widzę nic w żadnej ustawie, żeby była mowa o "prawomocnym" czy "ostatecznym" orzeczeniu...![]()
gorzej jak orzeczenie wojewódzkiego w teczce a dalsza realizacja.
-
- Referent
- Kontakt:
święta racjanoteev pisze: 27 cze 2023, 12:08 Jak dla mnie orzeczenie wydane - świadczenie nie przysługuje - temat zamknięty. Nie widzę nic w żadnej ustawie, żeby była mowa o "prawomocnym" czy "ostatecznym" orzeczeniu...
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Możesz widzieć lub możesz nie widzieć, ale orzeczenie jest wydane. W EKSMOoN orzeczenia pojawiają się po paru dniach od wydania, więc możesz je jednak widzieć (jeśli chcesz
)
Moim zdaniem, temat "ostatecznych" orzeczeń jest wykreowany ciut sztucznie. Do tej pory nikt się nad tym nie zastanawiał, bo jak orzeczenie było wydane, to znaczyło, że mamy je respektować i tyle. A w związku z COVID nagle okazało się, że tak naprawdę to wcale nie...

Moim zdaniem, temat "ostatecznych" orzeczeń jest wykreowany ciut sztucznie. Do tej pory nikt się nad tym nie zastanawiał, bo jak orzeczenie było wydane, to znaczyło, że mamy je respektować i tyle. A w związku z COVID nagle okazało się, że tak naprawdę to wcale nie...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no z tymi orzeczeniami w EKSMOON to nie tak, ze je po paru dniach widać, przynajmniej nie u mnie - nie widać ich aż do wydania orzeczenia w WZOON - sprawdzam je często - u niektórych już kilka miesięcy:) , po "paru dniach" (tak mniej więcej 14-tu) widać te orzeczenia, od których nie poszło odwołanie
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Miałem przypadki, że pojawiały się w systemie nawet 2 dniu po wydaniu "papierowego" orzeczenia, ale mniejsza z tym, bo zależy to pewnie od konkretnego Zespołu. Fakty są takie, że klient najczęściej przychodzi z wydanym orzeczeniem i macha mi nim przed nosem, więc co ja mogę począć... 

Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
- Kontakt:
niestety w EKSMOON jestkochamswiadczenia pisze: 27 cze 2023, 14:41no to jak ich nie masz w teczkach - w sensie orzeczeń, to realizację decyzji, która de facto (po wydaniu orzeczenia w wojewódzkim) wygasła... będzie można jeszcze jakoś wytłumaczyć, nie zgłosił, nie poinformował więc nadal płacękb pisze: 27 cze 2023, 14:35hehe, no ja tego orzeczenia "wydanego" nie widzę - w przypadkach kiedy ludziska się od niego odwołują - nie chce ich od nich, a w EKSMOON ich też nie manoteev pisze: 27 cze 2023, 12:08 Jak dla mnie orzeczenie wydane - świadczenie nie przysługuje - temat zamknięty. Nie widzę nic w żadnej ustawie, żeby była mowa o "prawomocnym" czy "ostatecznym" orzeczeniu...![]()
gorzej jak orzeczenie wojewódzkiego w teczce a dalsza realizacja.
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne - Tom i Inni - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
pismo ministrów ;-)
Świadczenie rodzicielskie a szkolenie/staż
jak wprowadzić zwrot składek z KRUS
zasiłek rodzinny a pozbawienie praw rodzicielskich
Art. 15zc ustawy COVID
Szkolenie z Panem Wardachem - kto był
kod ZUS 054300-wspólnik jednoosobowej spółki
Świadczenie pielęgnacyjne wywiad
Raporty Sygnity-decyzje zasiłek pielęgnacyjny
Świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia
Zasiłek pielęgnacyjny przed 2004 r.
Ukraina nowy wniosek