świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 21 wrz 2021, 16:43

OPSBIELICE1 pisze:
21 wrz 2021, 11:26
Wrócę jeszcze szybko do tematu. Proszę o odpowiedź. Zawiadomienie którym mówiliśmy zostało wysłane, kobieta nie odebrała go i wrócił z powrotem do nas. Co w dalszej kolejności mam zrobić? Decyzja odmowna? Czy bez pozostawienie bez rozpatrzenia.
Sprawdź w przepisach, czy mimo nieodebrania listu można mówić o skutecznym jego dostarczeniu.
Masz zrobić to co zalecił sąd w uzasadnieniu wyroku.
Czy ręka by Ci odpadła, jakbyś wrzuciła w komentarzu sygnaturę wyroku ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 22 wrz 2021, 6:57

OPSBIELICE1 pisze:
21 wrz 2021, 11:26
Wrócę jeszcze szybko do tematu. Proszę o odpowiedź. Zawiadomienie którym mówiliśmy zostało wysłane, kobieta nie odebrała go i wrócił z powrotem do nas. Co w dalszej kolejności mam zrobić? Decyzja odmowna? Czy bez pozostawienie bez rozpatrzenia.
U mnie SKO w takim przypadku ponawiało pismo.Ja bym zrobił to samo. Może akurat zbiegło się z pobytem w szpitalu lub coś innego. Powinno Ci zależeć aby sprawę doprowadzić do końca i ewentualnego przyznania niż bawić się w przywracanie terminu (jeżeli wezwanie było pod rygorem pozostawienia bez rozpatrzenia. Przypominam obowiązuje nadal 15zzzzzn2 ustawy COVID.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 sty 2022, 12:22

Czy mogę prosić wzór wezwania w sprawie dostarczenia decyzji o wstrzymaniu emerytury
Velvet
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 11:00
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 20 kwie 2022, 14:38

Hej, otrzymaliśmy Wyrok Sądu uchylający naszą decyzję i decyzję SKO w przedmiocie odmowy prawa do śp. Odmówiliśmy prawo z uwagi na pobieranie przez Panią emerytury. W trakcie postępowania strona nie miała zawieszonej emerytury. Sąd uznał, że prowadząc postępowanie z wniosku skarżącej o przyznanie prawa do śp, organ administracji przeprowadzi postępowanie z uwzględnieniem w tym wyroku oceny prawnej. W odpowiedni sposób zorganizuje działania w koordynacji z organem emerytalno-rentownym by nie pozbawić skarżącej należnego świadczenia
(chodzi o zawieszenie emerytury).
Jak to ugryźć, żeby było dobrze. Czy strona (Pani sprawą zajmuje się kancelaria) powinna otrzymać wezwanie jak wcześniej piszecie, czy mamy coś więcej pisać do zus bo ten zapis mnie zastanawia: W odpowiedni sposób zorganizuje działania w koordynacji z organem emerytalno-rentownym by nie pozbawić skarżącej należnego świadczenia. :? :? :?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2022, 8:37

Ja miałem taki sam przypadek. Wysłaliśmy do kancelarii pismo, że strona ma możliwość zawieszenia emerytury, po tygodniu poszło wezwanie do dostarczenia decyzji z zus o zawieszeniu emerytury. Kancelaria nie dostarczyła żadnych dokumentów więc wydaliśmy decyzję odmowną z uwagi na niezawieszenie emerytury. Kancelaria się odwołała, ale sko utrzymało w mocy naszą decyzję.
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 21 kwie 2022, 13:15

a moje sko ma takie wyroki że nie mogą zawieszac rent i emerytur i im sie nie nalezy świadczenie pielęgnacyjne i mam spokoj
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 22 kwie 2022, 5:53

Dzięki za informację 😉
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU