świadczenie pielęgnacyjne-wyrok sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 17 sie 2021, 10:18

Raczej nie może zrezygnować z emerytury w przeszłości, wiec nie wiem co mam zrobić z tą kobietą...
OPSBIELICE1
Stażysta
Od: 20 lip 2021, 13:47
Zajmuję się: śr, S,

Napisano: 17 sie 2021, 10:35

Wysłałabym to pismo z informacją o możliwości wyboru. Nie jesteś pracownikiem organu rentowego, więc nie decydujesz czy może "cofnąć się" z zawieszeniem czy nie, a musisz mieć decyzję w aktach, a jaka ona będzie, lub jej nie będzie, bo strona na ten moment sobie nie życzy takiej przedłożyć, to już jej wola. A tak to odmawiasz ponownie.
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 17 sie 2021, 10:39

Ja idę dzisiaj do radcy prawnego. Mam napisane wezwanie do strony o dostarczenie decyzji wstrzymującej emeryturę i osobno informację o możliwości wstrzymania emerytury na rzecz świadczenia pielęgnacyjnego.
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 17 sie 2021, 10:41

CZyli najlepiej zrobić jej wezwanie o dostarczenie decyzji zuS o rezygnacji z emerytury na czas opieki nad bratem ?
OPSBIELICE1
Stażysta

Napisano: 17 sie 2021, 10:42

Macie może wzór takiej informacji dla niej? 1 raz będę pisać i nie chce, aby coś mi zarzuciła.
OPSBIELICE1
Stażysta

Napisano: 17 sie 2021, 11:00

Od godziny morduję się z tym i stworzyłam coś takiego. Nie wiem czy nie przesadziłam z ilością tekstu i spraw których załatwiam jednym pismem :roll:

W związku z wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w ____ (Sygn. Akt____) uchylającym decyzję nr ______ oraz utrzymaną nią w mocy decyzję Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej _____ nr ________ w przedmiocie odmowy przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, wnioskowanego w związku z opieką nad _______, _____, działając z upoważnienia Wójta Gminy _____, udzielonego Zarządzeniem nr ___ z dnia ____., informuję Panią ______ o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, a także o przesłance zależnej od Pani, która na dzień wysłania niniejszej informacji nie została przez Panią spełniona lub wykazana, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z Pani wnioskiem.
Analiza akt wskazuje, że spełnia Pani tzw. pozytywne przesłanki przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, określone w art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Ponadto z uwagi na wyrok WSA w ____ (sygn. Akt _____) oraz orzecznictwo sądów administracyjnych, które prezentują stanowisko o konieczności oceny spełnienia przesłanek niezbędnych do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, w odniesieniu do opiekunów osób wymagających opieki, których niepełnosprawność powstała później niż przed ukończeniem 18 roku życia lub 25 roku życia w trakcie nauki w szkole lub szkole wyższej), Pani wniosek zostanie rozpatrzony z pominięciem kryterium wskazanym w art. 17 ust. 1b w/w Ustawy.
Organ jest zobligowany do poinformowania Pani, że w przedmiotowej sprawie istnieje przesłanka negatywna przyznania prawa do w/w świadczenia określona w art. 17 ust. 5 Ustawy o świadczeniach rodzinnych. Otóż z akt niniejszej sprawy wynika, że ma Pani przyznane prawo do emerytury rolniczej z KRUS. Stosownie do art. 17 ust 5. pkt 1 lit a ustawy o świadczeniach rodzinnych – świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 roku o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym.
Powyższe oznacza, że dopóki Pani pobiera emeryturę w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, przyznanie wnioskowanego świadczenia pielęgnacyjnego nie będzie możliwe. W niniejszej sprawie jedyną przeszkodą do przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego jest pobieranie przez Panią emerytury.
Należy wskazać, że warunkiem przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego jest uprzednie zawieszenie prawa do emerytury rolniczej w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, co skutkuje wstrzymaniem jej wypłaty. Ma Pani możliwość zwrócenia się do KRUS z wnioskiem o zawieszenie prawa do emerytury rolniczej.
Ostateczną decyzję o zawieszeniu prawa do emerytury należy przedłożyć w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w _____ w terminie 30 dni od daty odebrania niniejszego pisma lub poinformować, że mimo niezwłocznego złożenia stosownego wniosku nie została wydana taka decyzja. W tym samym terminie strona może wypowiedzieć się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych w sprawie żądań.
Jednocześnie z uwagi na powyższe na podstawie art. 36 Kodeksu Postępowania Administracyjnego informuję, że sprawa zostanie rozpatrzona w późniejszym terminie, nie później niż do dnia ____
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 18 sie 2021, 8:19

Pisać w wezwaniu, że prosi się o dostarczenie decyzji wstrzymującej emeryturę od miesiąca złożenia wniosku na śp, czy tylko o dostarczenie takiej decyzji?
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 18 sie 2021, 8:45

Ja napisałam ogólnie aby przyniosła, bo jak tej kobiecie zależy na tym co sie działo w przeszłości to nie napisze, żeby przyniosła informacje o wstrzymaniu czegoś co zostało wypłacone... ale i tak czekam na prawnika, bo kobieta jest strasznie roszczeniowa.
OPSBIELICE1
Stażysta

Napisano: 19 sie 2021, 13:31

Na wstępie, co istotne, wiąże Cię wyrok sądu. Wobec czego, jeśli w nim orzeczono, że Pani musi zawiesić prawo do emerytury aby otrzymać świadczenie - to chciał, nie chciał - musi. W związku z tym w nawiązaniu do wyroku wzywasz Panią do dostarczenia decyzji z ZUS o zawieszeniu prawa do emerytury. Jeśli Pani tego nie zrobi- odmawiasz prawa do świadczenia. W naszych wyrokach jeszcze sąd sugeruje aby uzyskać zaświadczenie, że osoba opiekująca się chorym jest osobą zdrową i mogłaby pracować/dorobić do emerytury, gdyby tylko chciała. Miałam przypadki gdy opiekun był już w bardzo podeszłym wieku lub posiadał orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności - co go dyskredytowało
agama
Stażysta
Od: 04 cze 2021, 14:14
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 21 wrz 2021, 11:26

Wrócę jeszcze szybko do tematu. Proszę o odpowiedź. Zawiadomienie którym mówiliśmy zostało wysłane, kobieta nie odebrała go i wrócił z powrotem do nas. Co w dalszej kolejności mam zrobić? Decyzja odmowna? Czy bez pozostawienie bez rozpatrzenia.
OPSBIELICE1
Stażysta

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x