Świadczenie rodzicielskie, mama na rencie socjlnej i w szpitalu na dłuższym leczeniu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 kwie 2024, 12:18

Złożono wniosek o świadczenie rodzicielskie. Matka jest na rencie socjalnej. ZUS nie wypłaca zasiłku macierzyńskiego w takich przypadkach więc ops może przyznać rodzicielski. Takie mam informacje. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Ale to nie wszystko. Mama przebywa teraz na dłuższym leczeniu w szpitalu. Nie sprawuje zatem opieki nad dzieckiem. Ustawa o takim przypadku nie mówi. Wspomniane jest, że rodzicielski nie przysługuje gdy zaprzestanie opieki następuje w związku z zatrudnieniem, wykonywaniem pracy zarobkowej... Co robić? Przyznać czy nie?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 02 kwie 2024, 12:43

Skoro nie jest zabronione to jest dozwolone. Na leczeniu szpitalnym może być zarówno matka jak i dziecko. Ja przemilczałabym temat i nie wnikając w szczegóły przyznała świadczenie.

Myślę , że gdyby tak bardzo szczegółowo analizować rodziny to znalazłoby się wiele sytuacji kiedy dzidziuś czasowo jest zaopiekowany przez np. babcie bo rodzice studenci mają sesję albo problemy zdrowotne.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x