Dzień dobry. Mam trochę zakręconą sytuację
Małżeństwo (w trakcie rozwodu) z 3 dzieci otrzymuje w listopadzie rodzinne z dodatkami w pełnej wysokości. Później przechodzą na zł za zł, bo żona uzyskała dochód. Następnie dostaję wyrok rozwodowy, który staje się prawomocny 27 lutego 2024 (potwierdzenie prawomocności 12 marca, przynosi go zaraz jak dostała 27 marca). Na wyroku alimenty tylko na młodsze dzieci, najstarsze w styczniu stało się pełnoletnie i umorzono postępowanie w kwestii rozstrzygnięć dotyczących tego dziecka(taki zapis na wyroku). Wypłatę zl/zł dostała 22 marca. Potrzebuję uchylić świadczenia na najstarsze dziecko i zrobić przejście na pełne kwoty, bo teraz się kwalifikują. Przy okazji wyszło, że wypłata 22 marca była za wysoka w stosunku do zasiłku na 2 dzieci, więc świadczenia za marzec są nadpłacone. Myślałam żeby załatwić to w jednej decyzji z datą dzisiejszą (mam zgodę klientki na zmianę decyzji).
Czy do tej sytuacji może być taka sentencja decyzji? Czy w ogóle mogę tak zrobić?
decyzję nr OPS..... z dnia .....2023 r. zmienioną decyzją nr OPS.... z dnia ....2024 r. w taki sposób, że:
1. Uchylam prawo do zasiłku rodzinnego, dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego i dodatku na częściowe pokrycie wydatków na pokrycie wydatków związanych z zamieszkaniem w miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły przyznanych na .... oraz dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu wychowania dziecka w rodzinie wielodzietnej przyznanego na......
2. W związku ze zmianą sytuacji rodzinnej, która miała wpływ na zmianę sytuacji dochodowej, do wypłaty przysługuje pełna wysokość przyznanego decyzją nr OPS..... z dnia .....2023 r. zasiłku rodzinnego na .... i.... oraz dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego na ...
3. Nadpłacone w m-cu marcu 2024 r. świadczenia rodzinne w kwocie 312,56 zł podlegają zwrotowi na konto tut. Organu nr ....
4. W pozostałych kwestiach decyzja nr OPS..... z dnia ..2023 r. pozostaje bez zmiany.
5. Decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
P.S. A przed chwilą dostałam informację, że zwróciła kwotę, która była różnicą (nadpłatą).