świadczenie wspierające -pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 gru 2024, 10:50

pan pobiera świadczenie pielęgnacyjne na mamusię - oczywioście stare zasady. mamusia składa wspierające i dostaje ale oczywiscie niższą kwotę. Pan przychodzi i mowi ze mamusia zwróci te pieniądze do zus i zrzeknie sie prawa do wspierającego. ujeszcze nie wszczełam postepowania nie uchyliułam dec, jak dzis wpłaci wszystko za okolo 6 miesięcy to nie musze uchylać prawa do świadczenia ? i nadal moize je ppobierać ?
AnnaM.
Stażysta
Od: 09 gru 2022, 19:14
Zajmuję się: śr/fa/do/dw

Napisano: 31 gru 2024, 10:57

To jest pytanie jak się ZUS zachowa i co zrobi ze swoimi decyzjami. Ja miałem sytuacje że ZUS we IX/24 przyznał od I/24 św. wspierające. Pan na następny dzień do nas przychodzi i słyszy, że będzie miał zwrot od I/24, to od razu napisał wniosek o wycofanie wspierającego od I/24 i przyznanie od IX/24 . ZUS w ciągu 1 dnia wykorygował wszystko. Akurat u mnie skończyło się na IX bo oprócz wspierającego wskoczyła emeryturka i już nie chciał u mnie ŚP od IX.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 gru 2024, 11:00

a jakby zwrócił i uchylił prawo wspierajacego przed moja decyzja uchylająca to byś nadal wypłacał ? bo na jakiej podstawie uchylić jakby zwrócił i przynósł taka decyzję o uchyleniu ?
AnnaM.
Stażysta

Napisano: 31 gru 2024, 11:12

Jeżeli jakimś cudem ZUS mu anuluje to świadczenie wspierające wstecz i kwitami mi to gość potwierdzi to ja bym nic nie robił. Jak się gość dogada z ZUS mnie nie obchodzi, mnie interesuje czy prawo istniało czy nie istniało. Musisz mieć podstawę do uchylenia świadczenia jak ona odpadnie to nie masz co robić. Po to dajesz stronie te minimum 7 dni od wszczęcia na aktywny udział w postępowaniu i wyjaśnienie wszystkiego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 gru 2024, 11:55

och jak ja sie zgadzam... z TOBĄ ;) dzięki. spokojnego dnia
AnnaM.
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]