Świadczenie wychowawcze dot. wypełnienia wniosku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 mar 2016, 17:29

Witam, mam przed sobą właśnie wniosek o 500+. Mam 2 nieletnich dzieci, ale ubiegać będę się tylko na jedno. Na pierwszej stronie wniosku w pkt 2 zaznaczyłam, że "Nie wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko zamieszkujące ze mną oraz pozostające na moim utrzymaniu (w przypadku zaznaczenia - wypełnić tabelę B)". No i właśnie tutaj niby jest napisane, żeby wypełnić tabelę B, natomiast Pani w św. rodzinnych powiedziała, że nawet jeśli nie ubiegam się o 500+ na pierwsze dziecko, to tą tabelę muszę wypełnić podając dane dziecka pierwszego (tego najstarszego do 18 roku życia). Czy tak jest właściwie? Proszę o odpowiedź kogoś zorientowanego.
Anka to ja

Napisano: 28 mar 2016, 19:25

Ubiegając się na drugie dziecko nie wypełnisz części A wniosku to pierwsze dziecko wpisujesz do składu rodziny
Mkak

Napisano: 29 mar 2016, 11:24

Anka to ja pisze:Witam, mam przed sobą właśnie wniosek o 500+. Mam 2 nieletnich dzieci, ale ubiegać będę się tylko na jedno. Na pierwszej stronie wniosku w pkt 2 zaznaczyłam, że "Nie wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko zamieszkujące ze mną oraz pozostające na moim utrzymaniu (w przypadku zaznaczenia - wypełnić tabelę B)". No i właśnie tutaj niby jest napisane, żeby wypełnić tabelę B, natomiast Pani w św. rodzinnych powiedziała, że nawet jeśli nie ubiegam się o 500+ na pierwsze dziecko, to tą tabelę muszę wypełnić podając dane dziecka pierwszego (tego najstarszego do 18 roku życia). Czy tak jest właściwie? Proszę o odpowiedź kogoś zorientowanego.
Właśnie mi kobieta z OPSu też kazała wypełnić tabelę A, mimo, że nie ubiegam się o świadczenie na pierwsze dziecko. Ponoć tak ich "naumiano" na szkoleniu z Ministerstwa.
Beeata

Napisano: 29 mar 2016, 11:47

Beeata pisze:Ponoć tak ich "naumiano" na szkoleniu z Ministerstwa.
to ja chyba na jakimś innym byłem a tez z ministerstwa...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 mar 2016, 12:05

A jak ktoś nie wnosi na 1 dziecko i wypełni we wniosku to co nie dotyczy , to karzecie skreślać i parafować czy zostawiacie jak jest?
amigi
Stażysta
Od: 23 mar 2016, 9:20
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 15:15

jak chcesz na kolejne dziecko a nie na pierwsze to nie wypełniasz A
marta12345

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x