urlop - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 sty 2013, 12:54

co z urlopem,który nam zostanie jak przejdziemy z kn na kp?
~nowa

Napisano: 02 sty 2013, 13:11

Uważam, że dyrektor takm powinien zaplanować urlopy aby każdy miał całość wykorzystaną. Jeżeli to nie będzie możliwe to ja tak to widzę, że dni przechodzi on na kolejny rok.
~Marcin

Napisano: 05 sty 2013, 13:03

Wydaje się, że od 1 stycznia 2014r wychowawcy (KN) mogą mieć inne warunki pracy i płacy i dlatego do końca tego roku powinni wykorzystać urlopy, powinni otrzymać dodatki urlopowe, dodatki wyrównawcze (do grudnia). W przypadku niewykorzystania urlopu ekwiwalent zapewne trzeba będzie wypłacić.
~Roman

Napisano: 05 sty 2013, 14:59

Romek wyrównawczego nie dostaną gdyż do tego musi być podjeta uchwała rady powiatu. Powiaty mogą je podjąc dopierow nowym roku. Urlopowe masz na dany rok więc świaddczenie płacone będzie w tym roku. Urlop dobrze byłoby wylorzystać w całości w tym roku. Zastanawiam się nad zbiegiem świadczeń tzn. wychowawca korzysta z urlopu dla poratowania zdrowia przez cały rok od stycznia przechodzi na kp i co z urlopem wypoczynkowym za 2013 rok? Może jkakieś pomysły?
~Marcin

Napisano: 05 sty 2013, 16:08

jak to będą nowe umowy(czyli wydanie świadectwa pracy) to trzeba zapłacić za urlop za ostatni rok, a jak aneksy do umów to wydaje mi się ze ta osoba nabyła ten urlop wiec w nowym roku należy się jej tym bardziej ze pozostaje w tym samym zakładzie pracy. to chyba sprawiedliwe.ps. z tego co wiem to już we wrześniu 2013r. trzeba się określić co do propozycji na temat nowych warunków pracy ze strony pracodawcy, a ze strony pracownika czy takie propozycje przyjmuje.
~Fasola

Napisano: 05 sty 2013, 17:07

Fasola wszystko zależy od tego co zostanie zaproponowane. Z tego co się dotychczas zorientowałem, to jeżeli zostanie zaproponowana obecna wysokość wynagrodzenia to nic się nie dzieje. Zmiana umowy jest czynnością wtórną. W przypadku zmiany warunków pracy i płacy wymaga się pisemnej formy. Pracownik jeżeli się godzi to zostaje, jak nie to odchodzi z końcem wygasnięcia wypowiedzienia warunków pracy i płacy. W związku z tym, że pracodawca proponuje dalsze zatrudnienie nie ma podstawy do żadania odprawy. Pracodawca dostosowuje stosunek pracy - zmiana pragmatyki do nowych przepisów prawnych. W związku z tym, że proponuje dalsze zatrudnienie to nie ma podstawy do stosowania między innymi ustawy o zwolnieniach grupowych. Kodeks pracy i karta nauczyciela nie przewidują żadnych specjalnych rozwiązań w tym przypadku. Takie wieści mam z PIP. Urlop nalezy wykorzystac w danym roku, zatem najlepeij dla pracownika i pracodawcy jest wykorzystac go w danym roku. Wiem, że toi trudne może jednak jakoś się uda.
~Marcin

Napisano: 05 sty 2013, 18:02

no ale jeśli pracownik nie może wykorzystać tak pisałeś wcześniej bo jest teraz np. na urlopie zdrowotnym to co z jego urlopem wypoczynkowym, mi się wydaje ze powinien go otrzymać po starych zasadach ponieważ go nabył(a to ze nie było go w pracy przez cały rok nie gra roli)lub po prostu chyba powinno mu zapłacić za całość w rozliczeniu grudniowym- choć na to nie zgodzi się żadem samorząd ani dyr. ps. żeby nie było nie porozumień trzeba będzie wszystkich wysłać na urlopy.
~Fasola

Napisano: 05 sty 2013, 19:23

wydaje mi się ,że jeśli przechodzę z jednego miejsca pracy do innego na mocy porozumienia stron to urlop nie wykorzystany nie przepada,mam rację?
~nowa

Napisano: 05 sty 2013, 20:55

Ja w czerwcu urodzę dziecko, pójdę na macierzyński( może roczny jeśli takowy będzie) więc na pewno nie wykorzystam 35 dni urlopu wypoczynkowego.Czy on mi przepadnie? Czy w czasie macierzyńskiego pracodawca będzie mógł mi zmienić warunki płacy?I jak w tym przypadku będzie wyglądało moje przejście z KN na KP?
~agni

Napisano: 10 sty 2013, 23:59

Czy może ktoś z dyrektorów może mi odpowiedzieć na to pytanie?
~agni

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x