Uważam, że dyrektor takm powinien zaplanować urlopy aby każdy miał całość wykorzystaną. Jeżeli to nie będzie możliwe to ja tak to widzę, że dni przechodzi on na kolejny rok.
Wydaje się, że od 1 stycznia 2014r wychowawcy (KN) mogą mieć inne warunki pracy i płacy i dlatego do końca tego roku powinni wykorzystać urlopy, powinni otrzymać dodatki urlopowe, dodatki wyrównawcze (do grudnia). W przypadku niewykorzystania urlopu ekwiwalent zapewne trzeba będzie wypłacić.
Romek wyrównawczego nie dostaną gdyż do tego musi być podjeta uchwała rady powiatu. Powiaty mogą je podjąc dopierow nowym roku. Urlopowe masz na dany rok więc świaddczenie płacone będzie w tym roku. Urlop dobrze byłoby wylorzystać w całości w tym roku. Zastanawiam się nad zbiegiem świadczeń tzn. wychowawca korzysta z urlopu dla poratowania zdrowia przez cały rok od stycznia przechodzi na kp i co z urlopem wypoczynkowym za 2013 rok? Może jkakieś pomysły?
jak to będą nowe umowy(czyli wydanie świadectwa pracy) to trzeba zapłacić za urlop za ostatni rok, a jak aneksy do umów to wydaje mi się ze ta osoba nabyła ten urlop wiec w nowym roku należy się jej tym bardziej ze pozostaje w tym samym zakładzie pracy. to chyba sprawiedliwe.ps. z tego co wiem to już we wrześniu 2013r. trzeba się określić co do propozycji na temat nowych warunków pracy ze strony pracodawcy, a ze strony pracownika czy takie propozycje przyjmuje.
Fasola wszystko zależy od tego co zostanie zaproponowane. Z tego co się dotychczas zorientowałem, to jeżeli zostanie zaproponowana obecna wysokość wynagrodzenia to nic się nie dzieje. Zmiana umowy jest czynnością wtórną. W przypadku zmiany warunków pracy i płacy wymaga się pisemnej formy. Pracownik jeżeli się godzi to zostaje, jak nie to odchodzi z końcem wygasnięcia wypowiedzienia warunków pracy i płacy. W związku z tym, że pracodawca proponuje dalsze zatrudnienie nie ma podstawy do żadania odprawy. Pracodawca dostosowuje stosunek pracy - zmiana pragmatyki do nowych przepisów prawnych. W związku z tym, że proponuje dalsze zatrudnienie to nie ma podstawy do stosowania między innymi ustawy o zwolnieniach grupowych. Kodeks pracy i karta nauczyciela nie przewidują żadnych specjalnych rozwiązań w tym przypadku. Takie wieści mam z PIP. Urlop nalezy wykorzystac w danym roku, zatem najlepeij dla pracownika i pracodawcy jest wykorzystac go w danym roku. Wiem, że toi trudne może jednak jakoś się uda.
no ale jeśli pracownik nie może wykorzystać tak pisałeś wcześniej bo jest teraz np. na urlopie zdrowotnym to co z jego urlopem wypoczynkowym, mi się wydaje ze powinien go otrzymać po starych zasadach ponieważ go nabył(a to ze nie było go w pracy przez cały rok nie gra roli)lub po prostu chyba powinno mu zapłacić za całość w rozliczeniu grudniowym- choć na to nie zgodzi się żadem samorząd ani dyr. ps. żeby nie było nie porozumień trzeba będzie wszystkich wysłać na urlopy.
Ja w czerwcu urodzę dziecko, pójdę na macierzyński( może roczny jeśli takowy będzie) więc na pewno nie wykorzystam 35 dni urlopu wypoczynkowego.Czy on mi przepadnie? Czy w czasie macierzyńskiego pracodawca będzie mógł mi zmienić warunki płacy?I jak w tym przypadku będzie wyglądało moje przejście z KN na KP?