Sytuacja jest następująca:
Otrzymałam od komornika wpłatę od dłużnika, (dla uproszczenia podam okrągłe kwoty): 2000 zł.
Program podzielił mi tą kwotę na spłatę Funduszu alimentacyjnego 1500 zł i nadpłatę 500 zł. Dłużnik spłacił bieżące zadłużenie, natomiast w kolejnym miesiącu znowu będzie jakaś kwota bo Pani cały czas pobiera fundusz.
Co mam zrobić w systemie z ta nadpłatą? W zakładce 'Nadpłaty' widzę u góry opcje 'przeksięguj' oraz 'zwrot do komornika'. Wiem, że mam to zwrócić do komornika, ale we wcześniejszych przypadkach, które robiła poprzedniczka, mam różnie, ale najczęściej taka sama kwota pod pozycją - przeksięgowano w całości, a pod spodem zapis - zwrócono do komornika z tą samą kwotą.
Proszę o pomoc, ścieżkę, jakie operacje w systemie wykonać.
Sygity - co zrobić z nadpłatą od komornika?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Sygity - co zrobić z nadpłatą od komornika?
Ja nadpłate zwracam do komornika i informuję, że dłużnik na dzień x nie posiada u nas zadłużenia. Mozesz się rowniez spytac czy egzekucja pozostaje dalej bezskuteczna
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
- Kontakt:
A jak podejść do sytuacji, kiedy napiszę, że nie ma już zadłużenia i spytam o bezskuteczność egzekucji, a komornik odpisze, już po kolejnej wypłacie funduszu alimentacyjnego i zadłużenie znowu się pojawi? Poprzedniczka chyba nic nie pisała komornikowi bo nie widzę żadnych pism. Po wpłatach od komornika widzę co miesiąc jakąś kwotę zaksięgowaną na zwrot z tytułu funduszu, a jakaś kwota co miesiąc szła do zwrotu. I dopiero kiedy przyszedł nowy okres zasiłkowy Pani nie dostała zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji, a tym samym funduszu.
Czyli nie wykorzystujecie obu opcji - przeksięguj i zwrot do komornika, tylko jedną - zwrot do komornika?
Czyli nie wykorzystujecie obu opcji - przeksięguj i zwrot do komornika, tylko jedną - zwrot do komornika?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Już dawno tego nie robiłam, ale chyba tylko zwrot do komornika i pismo do księgowościSylwia_S8 pisze: 12 cze 2025, 8:59 A jak podejść do sytuacji, kiedy napiszę, że nie ma już zadłużenia i spytam o bezskuteczność egzekucji, a komornik odpisze, już po kolejnej wypłacie funduszu alimentacyjnego i zadłużenie znowu się pojawi? Poprzedniczka chyba nic nie pisała komornikowi bo nie widzę żadnych pism. Po wpłatach od komornika widzę co miesiąc jakąś kwotę zaksięgowaną na zwrot z tytułu funduszu, a jakaś kwota co miesiąc szła do zwrotu. I dopiero kiedy przyszedł nowy okres zasiłkowy Pani nie dostała zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji, a tym samym funduszu.
Oprócz Sygity - co zrobić z nadpłatą od komornika? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
pełnomocnictwo do umorzenia
wpłata od komornika 16 maja - czy należy się FA za maj?
niemożliwe do zrealizowania zobowiązanie do rejestracji w PUP
Czy żądacie zaświadczenia od studenta?
umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
wpłata od komornika
Odmowa rozłożenia na raty zadłużenia z tytułu wypłaconego FA
NP? Czy nie?
zmiana decyzji oraz uchylenie
Czy należy przekazać otrzymane alimenty od komornika na konto ośrodka?
Decyzja o uznaniu za uchylającego
dłużnik pobiera ŚP-czy musi się zarejestrować w PUP?
Matka dziecka otrzymuje alimenty na siebie
PIECZA ZASTĘPCZA
Wywiad alimentacyjny na rzecz ojca
ponowne wydanie decyzji przyznającej FA, czy ponownie cała procedura z dłuznikiem?