SYGNITY decyzja 1za 1 - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 21 sty 2016, 12:14

SYGNITY pisze:
kronos79 pisze:Rozumiem, że stosujecie się do wytycznych ministerstwa i że to nie Wasza wina, byłbym jednak wdzięczny, gdyby uwzględnili Państwo nasze uwagi i zwrócili się do MRPiPS z zapytaniem co do takiego rozwiązania w związku z wątpliwościami realizatorów ustawy. Art. 5 ust. 3-3b nie daje podstaw do takiego wnioskowania
Ależ już to zrobiliśmy. Wszystko co Wam tu udostępnialiśmy tj. objaśnienia osób z Departamentu, który tworzył to prawo, wraz z opracowanymi przez nie przykładami, zarówno jeśli chodzi o niepomniejszanie kwoty, jak i o dojazdy, to są odpowiedzi Ministerstwa na nasze pytania.

pozdrawiam
Zrobiliście to już po naszych uwagach, czy przyjęliście za pewnik to co twierdzi Departament?
Ja muszę martwić się, by moje decyzje ostały się w obrocie w przypadku kontroli instancyjnej lub sądowo-administracyjnej, dlatego wytyczne MRPiPS nie są dla mnie wyrocznią, a te konkretne są w mojej ocenie po prostu błędne.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 12:15

czyli znowu co innego zapisali w ustawie a co innego próbuję na nas wymusić.
Jeżeli nic się nie zmieni to przy pierwszej tak wyplutej decyzji namawiam na odwołanie do SKO.
PS. pierwsze wyjaśnienia ministerstwa na podanych przykładach wskazywały na równą miesięczną wysokość świadczenia. To co teraz wymyślili jest nie tylko zgodne z ustawą, ale również z logiką.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 12:26

kronos79 pisze:Zrobiliście to już po naszych uwagach, czy przyjęliście za pewnik to co twierdzi Departament? Ja muszę martwić się, by moje decyzje ostały się w obrocie w przypadku kontroli instancyjnej lub sądowo-administracyjnej, dlatego wytyczne MRPiPS nie są dla mnie wyrocznią, a te konkretne są w mojej ocenie po prostu błędne.
Jak już pisałem, w związku z wątpliwościami, ponowiliśmy 3 pytania do Ministerstwa, wysłaliśmy 12 stycznia. Czekamy na odpowiedź. Zrobiliśmy także znacznie więcej, bo jak przypomnę, przygotowaliśmy specjalną wersję 2-1.6, w której w odpowiedzi na Wasze zgłoszenia, skorygowaliśmy sposób liczenia w tych przypadkach, gdzie nie było to wprost sprzeczne z odpowiedziami MPiPS, a także dodaliśmy na Wasze prośby ulepszenia programu, przede wszystkim możliwość wydruku tabelki.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 21 sty 2016, 12:28

jestem ciekawy jaka wg ministerstwa ma być decyzja gdy w okresie I-VI wyjdzie nam świadczenie w wysokości np. 35 zł a na wakacje poniżej 20 zł to ma być odmowa?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 12:31

SYGNITY pisze:
kronos79 pisze:Zrobiliście to już po naszych uwagach, czy przyjęliście za pewnik to co twierdzi Departament? Ja muszę martwić się, by moje decyzje ostały się w obrocie w przypadku kontroli instancyjnej lub sądowo-administracyjnej, dlatego wytyczne MRPiPS nie są dla mnie wyrocznią, a te konkretne są w mojej ocenie po prostu błędne.
Jak już pisałem, w związku z wątpliwościami, ponowiliśmy 3 pytania do Ministerstwa, wysłaliśmy 12 stycznia. Czekamy na odpowiedź. Zrobiliśmy także znacznie więcej, bo jak przypomnę, przygotowaliśmy specjalną wersję 2-1.6, w której w odpowiedzi na Wasze zgłoszenia, skorygowaliśmy sposób liczenia w tych przypadkach, gdzie nie było to wprost sprzeczne z odpowiedziami MPiPS, a także dodaliśmy na Wasze prośby ulepszenia programu, przede wszystkim możliwość wydruku tabelki.
I za tę ostatnią możliwość jesteśmy Wam bardzo wdzięczni. Za ponowne wystosowanie zapytań również.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 12:53

kronos79 pisze:I za tę ostatnią możliwość jesteśmy Wam bardzo wdzięczni. Za ponowne wystosowanie zapytań również.
Dzięki za dobre słowo. Jeśli tylko coś się zmieni, na pewno poinformuję Ciebie i wszystkich zainteresowanych.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 21 sty 2016, 14:40

Pierwszy wniosek zł za zł i oczywiście niemal identyczny przypadek z tym wyżej. :shock: Dostawca oprogramowania inny, ale wyliczenie to samo. Nie wiem gdzie znaleźć podstawę na rozbicie "łącznej kwoty świadczeń" na cztery odrębne okresy z różnymi kwotami... Kombinuje na wszystkie sposoby i naprawdę nie wiem z czego to wynika. Do Sygnity - jaką ministerstwo podało podstawę do takich wyliczeń?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 14:45

Iks - ministerstwo nie daje podstaw.
Ministerstwo daje INTERPETACJE
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 14:48

Załączam oryginalny przykład opracowany przez Ministerstwo:

Przykład 5

Rodzina z trójką dzieci ubiega się w styczniu 2016 r. o następujące świadczenia rodzinne:
3 zasiłki rodzinne (dzieci w wieku: 2, 3 i 4 lat – starsze dziecko w marcu 2016 r. kończy 5 lat co oznacza przejście dziecka w kwietniu 2016 r. do kolejnej grupy wiekowej), jeden dodatek
z tytułu wychowania dziecka w rodzinie wielodzietnej.

Łączna kwota zasiłków wraz z dodatkami (czyli przeciętna, miesięczna wysokość wszystkich przysługujących tej rodzinie świadczeń, o które ubiega się ta rodzina) wynosi w tym przypadku:

1. W okresie od stycznia do marca 2016 r. (3x89x3/3) + (1x90x3/3) = 267 zł + 90 zł = 357 zł. Jest to jednocześnie maksymalna dopuszczalna kwota przekroczenia kryterium dochodowego w okresie od stycznia do marca 2016 r.

2. W okresie od kwietnia do października 2016 r. (czyli po przejściu najstarszego dziecka do kolejnej grupy wiekowej): (2x89x7/7) + (1x118x7/7) + (1x90x7/7) = 386 zł Jest to jednocześnie maksymalna dopuszczalna kwota przekroczenia kryterium dochodowego w okresie od kwietnia do października 2016 r.

Kryterium dochodowe uprawniające do świadczeń to 674 zł na osobę w rodzinie. Dochód w rodzinie 5 -osobowej nie może więc przekroczyć 3370 zł (5 x 674 zł).

Dochód tej rodziny na osobę w rodzinie wynosi 715 zł. Dochód rodziny w tym przypadku wynosi więc 3575 zł miesięcznie (715 zł x 5 osób).

Kryterium dochodowe w tej rodzinie zostało zatem przekroczone o 205 zł (3575 zł – 3370 zł).

Z zastosowaniem zasady „złotówka za złotówkę” świadczenia będą zatem wypłacone w wysokości różnicy pomiędzy przysługującą kwotą świadczeń rodzinnych, tzw. „łączną kwotą zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami” a wysokością dochodu przekraczającego kryterium dochodowe (205 zł) czyli:

1. W okresie od stycznia 2016 r. do marca 2016 r.: 357 zł – 205 zł = 152 zł miesięcznie.

2. W okresie od kwietnia 2016 r. do października 2016 r.: 386 zł – 205 zł = 181 zł miesięcznie
.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 21 sty 2016, 14:54

To już stoi w oczywistej sprzeczności z zapisami ustawy. :)
3b. Łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym:
1) zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych zasiłków;

Oni z sumy przysługujących zasiłków podzielonych przez liczbę miesięcy, na które jest ustalane prawo do tych zasiłków zrobili sumę zasiłków w określonej wysokości podzielonych przez liczbę miesięcy, na które jest ustalane prawo do tych zasiłków w określonej wysokości. To już jest prawotwórstwo pozaustawowe.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x