SYGNITY decyzja 1za 1 - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 21 sty 2016, 15:27

1986 pisze:a takie rozpoczescie roku szkolnego liczymy do całego okresu zasiłkowego a nie tylko do wrzesnia ?
W tej sprawie też już przytaczałem obszerne wyjaśnienia Ministerstwa i też jak możecie przeczytać mieliśmy wątpliwości i zadaliśmy pytanie dodatkowe co będzie jak we wrześniu dziecko nie pójdzie do szkoły i też dostaliśmy odpowiedź z przykładem.

https://public.sygnity.pl/forums//viewto ... 20&t=20514

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 21 sty 2016, 15:35

wiem czytalem ale nie rozumiem czemu przy obliczaniu sredniej przysługujacych swiadczen za okres lipiec-sierpien nie bierze sie dodatku z tytułu dojazdu a dodatek z tyt rozp. roku szkolnego sie bierze chociaz wyplacony jest tylko we wrzesniu.
1986

Napisano: 21 sty 2016, 15:39

1986 pisze:wiem czytalem ale nie rozumiem czemu przy obliczaniu sredniej przysługujacych swiadczen za okres lipiec-sierpien nie bierze sie dodatku z tytułu dojazdu a dodatek z tyt rozp. roku szkolnego sie bierze chociaz wyplacony jest tylko we wrzesniu.
ja sobie samej wytłumaczyłam w ten sposób, że w art. 15 ust. 2 jest zapis: Dodatek przysługuje przez 10 miesięcy w roku w okresie pobierania nauki od września do czerwca następnego roku kalendarzowego. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 15:40

1986 pisze:ok rozumiem ale dlaczego dojazd dzielimy na ilosc miesiecy na jaki przysługuje czyli nie liczymy go na okres wakacji

a takie rozpoczescie roku szkolnego liczymy do całego okresu zasiłkowego a nie tylko do wrzesnia ?

ustawa przy dojazdzie i rozpoczeciu stanowi, by dzielic tu i tu na 12.
No właśnie - dokładnie. I jak tu się do tego ma, że jest wypłacany w 10 miesiącach.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 15:40

Wszystko byłoby OK z wypłatami (kiedy dodatek z 15-tki należy się), gdyby dojazdy, zamieszkanie dzielono na 10 i nie wypłacano w lipcu i sierpniu. Jak dzielimy na 12 i dajemy przez 10 m-cy, "dziecko" jest okradane o dwa miesięczne dodatki. Wystarczy zsumować, co należałoby się przez okres zasiłkowy ze świadczeń i odjąć 12 x kwota przekroczenia. Różnica - dodatek x 2.
Jotes1

Napisano: 21 sty 2016, 16:05

ja wydając pierwszą decyzjię zł za zł w sentencji decyzji napisałam jakie świadczenia przyznałam i na jaki okres bez kwot natomiast na końcu wpisałam "Suma zasiłków wraz z dodatkami przysługujących za okres od 01.01.2016 do 31.07.2016 wynosi miesięcznie 42,71 złSuma zasiłków wraz z dodatkami przysługującymi za okres od 01.08.2016 do 31.10.2016 wynosi miesięcznie 71,71 zł" policzyłam to ręcznie z planu wypłat i uznałam, że moja klientka ma prawo wiedzieć ile miesięcznie może się spodziewać wypłaty.
Ape przyznam szczerze, że od tylu lat pracy w świadczeniach rodzinnych takiego bagna jeszcze nie było.
pozdrawiam wszystkich i życzę dużo wytrwałości :D
Xanadu

Napisano: 21 sty 2016, 16:26

Przekracza moje horyzonty.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 9:56

Byłam na szkoleniach u Mlonki i Mazurkiewicza, zgodnie z ich interpretacją świadczenia przez cały okres należy wypłacać w równej wysokości
@@@

Napisano: 26 sty 2016, 10:01

@@@ pisze:Byłam na szkoleniach u Mlonki i Mazurkiewicza, zgodnie z ich interpretacją świadczenia przez cały okres należy wypłacać w równej wysokości
To może niech ci szkolacy się skonfrontuja z Ministerstwem wtedy może dojdą do wspolnego zdania.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 26 sty 2016, 10:08

co nie zmienia faktu, że świadczenia wypłacam w wysokościach obliczonych przez sygnity, mam nadzieję że w razie kontroli powołując się na program sygnity, homologację, interpretację ministerstwa, które umieścił Pan na forum będzie wszystko ok, a ogólnie zastanawiam się, czy kontrolujący będą w stanie ogarnąć tzw. "złotówkę za złotówkę"?
@@@

Strona 5 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x