Musimy zrobić sprawozdanie z wykonania dod. osłonowego za marzec z podziałem na zwiększony i zmniejszony czy ktoś wie jak wyciągnąć te dane z programu?
Można wykonać raport: Raporty > Raporty różne - świadczenia i wypłaty > Raport "wypłaty i potrącenia".
Do raport7 można wybrać m.in. pola:
- kwota wypłaty
- status wypłat = zrealizowane (jeśli mają być tylko dodatki wypłacone)
- rodzaj świadczenia = dodatek osłonowy
- liczba osób
- czy ogrzewanie węglowe
- źródło ogrzewania
Raporty można zapisać do plików np. csv i dokonać tam ich dalszej obróbki.
ok, tylko ja dochodze do momentu świadczenia i wypłaty i później mam do wyboru tylko wypłaty, a nie wypłaty i potrącenia i pól takich do wyboru nie mam..
Co robie nie tak?
Mały tip dla tych co nie bardzo wiedzą jak później szybko ogarnąć w excelu.
Najważniejsze abyście w raporcie mieli kolumny.
* Liczba osób
* Czy ogrzewanie węglowe
* Kwota wypłaty
Następnie korzystacie z opcji Excelu "Sortuj filtruj" Na samej górze pojawią się wam opcje filtrowania. Ustawiacie sobie kolumnę "Czy ogrzewanie węglowe" na Nie. Natomiast filtr w kolumnie "Liczba osób" kolejno po liczbie. Np. ustawiacie sobie aby pokazywało tylko wiersze gdzie są 2 osoby. Korzystając z opcji excel "Autosumowanie" dostajecie ogólną liczę, wystarczy tylko podzielić sumę odpowiednio na 2, 3, 4 aby uzyskać konkretną liczbę gospodarstwa domowych. Potem oczywiście musicie sobie jeszcze dodać liczbę gospodarstw do konkretnej grupy, zgodnie ze sprawozdaniem.
Liczenie ogólnej kwoty, jest już prostsze, bo musicie ustawić sobie filtr aby pokazywał wam tylko wiersze gdzie są np. gospodarstwa tylko 2-3 osobowe, potem zaznaczacie kolumnę kwota wypłaty i używacie autosumowania.
Cały proces potarzacie gdy przestawicie opcje filtrowania w kolumnie "Czy ogrzewanie węglowe" na Tak.
Pewnie są szybsze i lepsze sposoby ale nie jestem aż tak obeznany a, że całość ogarnąłem w niespełna 20 min. więc chyba win. Trzymajcie się tam wszyscy bo wiemy, że to dopiero początki zabawy którą zaserwują nam miłościwie nam panujący