Sygnity- uzysk po wydanej decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 02 lut 2017, 15:00

Dziękuję;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2017, 14:52

Pytanie do Sygnity,
czy może istnieje jakiś zbiór dobrych rad w jaki sposób wprowadzać poszczególne elementy do system? Często jest tak, że my nieświadomie coś wprowadzamy, gdyż nie wiemy co i gdzie wprowadzić aby w raportach poprawnie wychodziły dane.
Korzystając ze szkoleń Sygnity zapominamy się dopytać, bądź żyjemy w świadomości iż nasz proces postępowania jest prawidłowy.
Prosiłabym o podesłanie linka jeśli taki podręcznik istnieje.
lilka-08

Napisano: 07 lut 2017, 11:23

Czy ktoś z Was robił już opcję a) z instrukcji od Pana Tomka?odnośnie zmiany w dochodach-przekroczeniem na 1 dziecko-uchyleniem pierwotnej decyzji w częsci przyznającej na 1 dziecko?? :|
gość-000111222

Napisano: 07 lut 2017, 11:41

gość-000111222 pisze:Czy ktoś z Was robił już opcję a) z instrukcji od Pana Tomka?odnośnie zmiany w dochodach-przekroczeniem na 1 dziecko-uchyleniem pierwotnej decyzji w częsci przyznającej na 1 dziecko?? :|
a możesz zacytować jak to była instrukcja?
Gość

Napisano: 07 lut 2017, 11:54

To jeszcze raz.

Fakt zgłoszenia wystąpienia zmiany sytuacji życiowej rodziny, która może mieć wpływ na prawo do przyznanego świadczenia lub wysokość przyznanego świadczenia (np. zmiana składu rodziny, zamiana sytuacji dochodowej itd.), zawsze należy rejestrować w systemie jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej", gdyż decyzję zmieniającą prawo do świadczenia lub wysokość przyznanego świadczenia zgodnie z opisem systemu dla obszaru Świadczeń Rodzinnych należy wydawać na podstawie wniosku o zmianę świadczenia.

Jeżeli osoba nie złożyła wniosku formalnego, tylko dostarczyła oświadczenie/zaświadczenie o zmianie sytuacji rodzinnej, to wówczas w danych takiego wniosku należy w polu "Typ wniosku" wybrać wartość:

a) "zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji", jeżeli zmiana ma wpływ na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i konieczne jest wydanie decyzji zmieniającej decyzję pierwotną.

b) "zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji", jeżeli zmiana nie ma wpływu na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i nie ma konieczności zmiany decyzji pierwotnej. Wówczas taki wniosek należy załatwić bez kwalifikacji (zamknąć bez nadania biegu)

Jednocześnie informujemy, że z modyfikacji danych wniosku od strony Administracji (Pakiet narzędziowy>Modyfikacja danych wniosku) korzystać należy tylko w przypadku potrzeby wprowadzenia we wniosku korekty, która nie wynika ze zmiany sytuacji życiowej rodziny po wydaniu decyzji, tylko np. z błędnie wprowadzonych danych, gdyż wniosek, na podstawie, którego została wydana decyzja musi zawierać informacje o sytuacji życiowej rodziny aktualnej na dzień podjęcia decyzji.

Taki sposób działania wynika z Wymagań Homologacyjnych MRPiPS, które mówią wyraźnie:

Decyzja powinna być przygotowana poprzez wskazanie wniosku o przyznanie/ zawieszenie/ przywrócenie/ zmianę świadczenia.

Ponadto, załącznikiem do wymagań homologacyjnych są słowniki centralne i tam w słowniku "KOD Rodzaju Wniosku" jest

515 - wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej
Tomek
o ta instrukcję mi chodzi.o punkt a)
gość-000111222

Napisano: 07 lut 2017, 12:15

też tak robię, ale wcześniej pan Tomek pisał jeszcze (mam na wydruku) cytuję" Jeśli osoba złozyła wniosek formalny, np w przypadku urodzenia dziecka (...) należy zarejestrować jako "wniosek o zmianę" i w polu "typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i wydać decy. zmieniającą.

Tak robię i mi liczy teraz, że w styczniu te osoby wnioskują na pierwsze dziecko.
Poza tym jak wydaje decyzję zmieniającą ze względu na dochód to - uchyla mi na pierwsze, ale dalej jest w statusie jako "przyznająca".
Nie wiem czy robie dobrz
Gość

Napisano: 07 lut 2017, 13:18

odnosnie urodzenia dziecka też tak robię ,ale chodzi mi o uzyskanie dochodu i przekroczenie kryterium na 1 dziecko..robiłam wg. instrukcji..ale przy decyzji coś mi nie szło...nadal przyznawało na 1 dziecko..nie uchylało.. :cry: do tej pory robiłam to przez ;wszystkie decyzje-decyzja uchylająca..
gość-000111222

Napisano: 07 lut 2017, 13:35

Ja to rozumiem tak:

typ wniosku: wniosek formalny - to ten wniosek z rozporządzenia - czyli wniosek o przyznanie np. 500+ ( natomiast w rodzinnym np. nowe dziecko, urodzenie, rehabilitacja itp).

typ wniosku:zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji, to np. uzysk powodujący przekroczenie kryterium dochodowego ( w rodzinnym powodujące np. przejście na system zł/zł), utrata powodująca np. w rodzinnym przejście ze zł na zł na pełen zasiłek - innymi słowy, tam, gdzie będziesz coś musiał robić z decyzją pierwotną

typ wniosku:zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji, to np. uzysk nie powodujący przekroczenia kryterium dochodowego, ubycie/przybycie członka ze składu rodziny (na którego nie było zr), utrata dochodu - innymi słowy, tam, gdzie nie będziesz zmieniać decyzji.

Zastanawiam się tylko nad wnioskiem strony dot. rezygnacji ze świadczeń z powodu zmiany miejsca zamieszkania.
Dotychczas robiłam to przez zakończ decyzje i tam wybierałam powód zakończenia: zmiana miejsca zamieszkania.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2017, 13:42

gość-000111222 pisze:odnosnie urodzenia dziecka też tak robię ,ale chodzi mi o uzyskanie dochodu i przekroczenie kryterium na 1 dziecko..robiłam wg. instrukcji..ale przy decyzji coś mi nie szło...nadal przyznawało na 1 dziecko..nie uchylało.. :cry: do tej pory robiłam to przez ;wszystkie decyzje-decyzja uchylająca..
no ja robe to jako zmiana sytuacji - jesli dochód przekracza to "podstawa do zmiany decyzji"
Z tym, że jeśli rodzic ma przyznane na dwójke dzieci to generuje mi sie decyzja nadal jako przyznająca dla tego drugiego dziecka, a w opcjach wykazuje mi świadczenie na pierwsze jako uchylone. Zatem nowa decyzja będzie jako przyznajaca, a nie uchylenie.
Niektórzy tu pisal, że robia decyzję uchylającą lub decyzja z decyzji, ale nie wiem jakie są konsekwencje później.
Może się ktoś podzieli.
Gość

Napisano: 07 lut 2017, 13:44

zgadza sie..wszystko ok..tylko pomimo wprowadzenia uzysku przechodząc do decyzji pobiera 2 dzieci! a powinno na 1 uchylic!!coś gdzies robię źle..i chciałam zeby ktos kto uchylał juz tak decyzje napisał co i jak :oops:
gość-000111222

Strona 3 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x