Sygnity- uzysk po wydanej decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 4 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 07 lut 2017, 15:42

POCAHONTAS pisze:Ja to rozumiem tak:

typ wniosku: wniosek formalny - to ten wniosek z rozporządzenia - czyli wniosek o przyznanie np. 500+ ( natomiast w rodzinnym np. nowe dziecko, urodzenie, rehabilitacja itp).

typ wniosku:zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji, to np. uzysk powodujący przekroczenie kryterium dochodowego ( w rodzinnym powodujące np. przejście na system zł/zł), utrata powodująca np. w rodzinnym przejście ze zł na zł na pełen zasiłek - innymi słowy, tam, gdzie będziesz coś musiał robić z decyzją pierwotną

typ wniosku:zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji, to np. uzysk nie powodujący przekroczenia kryterium dochodowego, ubycie/przybycie członka ze składu rodziny (na którego nie było zr), utrata dochodu - innymi słowy, tam, gdzie nie będziesz zmieniać decyzji.

Zastanawiam się tylko nad wnioskiem strony dot. rezygnacji ze świadczeń z powodu zmiany miejsca zamieszkania.
Dotychczas robiłam to przez zakończ decyzje i tam wybierałam powód zakończenia: zmiana miejsca zamieszkania.
POCAHONTAS prośba do Ciebie: mogłabyś podać jak wprowadzasz zmianę w związku ze zmianą sytuacji rodziny, np jak ktoś przyniesie orzeczenie o niepełnosprawności (lub uzysk)już po wydaniu decyzji. Jak wprowadzić taką zmianę żeby w sprawozdaniach wykazywało taką rodzinę?
amm

Napisano: 09 lut 2017, 15:24

nie sprawdzałam tego czy to będzie wykazywać w sprawozdaniu - tu już ufam programistom.

te zmiany, które podałam wyżej, to właśnie te, które następuja po wydaniu decyzji
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 15:40

Dzięki :D
Czy w sprawozdaniu rzeczowo - finansowym generowanym z Sygnity wykazuje Ci te wnioski zmieniające(bez zmiany decyzji) w tab. C wiersz 1?
amm

Napisano: 09 lut 2017, 15:56

tego nie sprawdzałam, bo dopiero od lutego "bawimy" się w to;-)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 16:35

z tego co zauważyłam będą tam wykazywane, a raczej nie powinny. Aktualnie również jestem w fazie eksperymentalnej ;)
amm

Napisano: 09 lut 2017, 18:51

Ja dochód uzyskany wprowadzałam do tej pory poprzez administracja modyfikacja danych. Może i teraz bym zaczęła wprowadzać poprzez zmianę ale boje się ze tylko sobie namieszam i te wnioski wyjdą mi w sprawozdaniu rzeczowo finansowym dodatkowo i znowu będę się męczyć .Nie ma jednoznacznej instrukcji wprowadzania tych uzysków i wydawania decyzji.
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2017, 9:22

modyfikacja pierwotnych wniosków jest niedopuszczalna. w programie musisz mieć odzwierciedlenie tego, co masz w papierach. Jest to słuszna koncepcja , niestety czasochłonna, bo każde "bęknięcie" musisz rejestrować w programie. Ostatnio utraty i uzyski w trzech teczkach tej samej osoby ( FA, ZR,500+) wprowadzałam ponad godzinę.

Jeśli nie będzie to wychodzić w sprawozdaniach, to będziemy pytać programistów DLACZEGO;-)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2017, 13:54

u mnie to samo, wprowadzam uzysk poprzez zmianę sytuacji, przekroczenie kryterium, tworze decyzję i daje mi odmowę na I jedyne z powodu niespełnionego kryterium dochodowego, nie uchyla mi i w planie wypłat jest do wypłaty. Coś źle wprowadzam, może ktoś doradzić?
Gość

Napisano: 16 mar 2017, 11:28

a sprawdzaliścię jak to wyjdzie w sprawozdaniu bo ja teraz wprowadziłam uzysk przez zmiane i w sprawozdaniu rzeczowo-finansowym doliczyło mi w tabeli C jako nowy wniosek
pracownik12345
Stażysta
Od: 07 kwie 2016, 18:10
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2017, 8:22

[quote="jolla"]Panie Tomku, odnośnie:
b) "zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji", jeżeli zmiana nie ma wpływu na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i nie ma konieczności zmiany decyzji pierwotnej. Wówczas taki wniosek należy załatwić bez kwalifikacji (zamknąć bez nadania biegu)

załatwiając wniosek bez kwalifikacji należy wybrać:
1) powód zamknięcia: koniec bez nadania biegu; status wniosku: wniosek anulowany czy
2) powód zamknięcia: inny powód; status wniosku: wniosek zamknięty bez nadania biegu?

Mam pytanie jak trzeba robić te zmiany , które nie mają wpływu na zmianę decyzji mają być robione według opcji 1 czy 2? Czy sposób wybieramy sami?
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x