Witam,
Mam taki problem.
Pan (rodzic 4 dzieci) z żoną (rodzic 1 ich wspólnego dziecka) złożyli w mojej gminie o KDR. Wcześniej Pan mieszkał w innej gminie i miał tam wydane KDR dla siebie i 4 dzieci - z tego 2 dzieci jest pow. 18 r.ż i nadal się uczy ale nie przedłużyły sobie terminu ważności KDR. Obecna żona nie miała KDR bo nie była jeszcze jego żoną.
U mnie Pan zamawia dla siebie, żony i ich wspólnego dziecka, trójka dzieci mieszka w innej gminie i we wniosku Pan wpisał tylko dwójkę dzieci (jedno dziecko do 18 r.ż i jedno powyżej 18 r.ż kontynuujące naukę w szkole - sprawdziłam w systemie bo wypełnił druk ZKDR-01 i faktycznie się uczy i to jemu termin ważności KDR skończył się 13.02.2023r.).
Problem polega na tym, że system nie chce przejść dalej bo pojawia się komunikat:
Termin ważności karty: Termin ważności karty nie może być starszy niż data aktualna.
Czy to dziecko pow. 18 r.ż. uczące się musi przedłużyć sobie termin ważności KDR w swojej gminie żebym ja mogła zamówić KDR dla rodziny ?
Może ktoś miał podobny problem.
Pozdrawiam
Kaśka
System nie chce przejśc dalej: Termin ważności karty nie może być starszy niż data aktualna.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Profilaktyka, analizy
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: System nie chce przejśc dalej: Termin ważności karty nie może być starszy niż data aktualna.
wygląda na to, że zaciągając osobę do systemu w przypadku dziecka, któremu skończyła się ważność karty, zaciągnęła się też ta data? data ważności musi być np. 13 marca 2023, a dzisiaj jest 23 czerwca 2023 r.
taki przypadek mi się kojarzy. jeżeli nie da się z ręki usunąć tej daty (np. zaznaczyć wnoszę, uaktywni się pole daty ważności, wykasować je i znowu dać nie wnoszę) to można usunąć tego członka rodziny i wpisać go z ręki bez zatwierdzania osoby, jak nam wyskoczy
taki przypadek mi się kojarzy. jeżeli nie da się z ręki usunąć tej daty (np. zaznaczyć wnoszę, uaktywni się pole daty ważności, wykasować je i znowu dać nie wnoszę) to można usunąć tego członka rodziny i wpisać go z ręki bez zatwierdzania osoby, jak nam wyskoczy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Profilaktyka, analizy
- Kontakt:
Re: System nie chce przejśc dalej: Termin ważności karty nie może być starszy niż data aktualna.
Dziękuję za podpowiedź.
System poszedł dalej. Podziałało !!!
Pozdrawiam serdecznie
System poszedł dalej. Podziałało !!!
Pozdrawiam serdecznie

Oprócz System nie chce przejśc dalej: Termin ważności karty nie może być starszy niż data aktualna. - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
wyświetlanie karty
Czy przysługuje kdr
KDR dla rodzica
kod obywatelstwa 500
kdr dla rodziców
Pełnoletnie dziecko niepełnosprawne KDR
Becikowe rodzina zastępcza skład rodziny
Dziecko wnioskodawcą we wniosku o przyznanaie KDR TYLKO RODZICOM
kdr dla dziecka z orzeczeniem
wizualizacja karty rodzic na rodzica
KDR dla dorosłego niepełnosprawnego
rodzina zastępcza