Mam pytanie dotyczące NK i dziecka. jak to u Was w praktyce wygląda - co robicie jeśli macie 6-cio latka w rodzinie gdzie jest przemoc?
Mam taką sytuację i nie zbyt wiem co zrobić
prosze o pomoc
a co w przypadku, jeżeli przemoc zgłasza 15 latka do pedagoga szkolnego? Wiem, wiem, ten zakłada NK. Ale powienien to zrobić w obecności rodzica, opiekuna prawnego lub faktycznego. Problem w tym, że mama jest współuzależniona, chroni męża /sprawcę/ i na pewno nie potwierdzi tego, co mówi córka. Rodzina nie chce się mieszać, choć wie o problemie, bo okresowo udziela im schronienia. Komentarz p. Wrony jest b. dobrą publikacją, ale życie niesie konkretne przypadki. Jak Waszym zadaniem powienien postąpić pedagog?
Jeśli nie ma szansy wypełnić z rodziną, która nie chce współpracować, ja bym wypełniła w obecności dyrektora szkoły, ew. wychowawcy. I dalej standardowo - prokuratura, sąd rodzinny itd...
Jeśli nie ma szansy wypełnić z rodziną, która nie chce współpracować, ja bym wypełniła w obecności dyrektora szkoły, ew. wychowawcy. I dalej standardowo - prokuratura, sąd rodzinny itd...
Jeśli nie ma możliwości wypełnić NK w obecności rodzica, to wypełnia się formularz w obecności opiekuna faktycznego. Opiekun faktyczny w trakcie pobytu dziecka w szkole to wychowawca i w jego obecności należy wypełnić NK.
Mieliśmy taki przypadek, pedagog w obecności dyr. szkoły wypełniła NK z dzieckiem. Matka złożyła skargę do Kuratorium Oświaty, że nie wezwano nikogo z rodziny. Pedagożka miała taką kontrolę, że nikomu nie życzę. Zaproście lepiej babcię, ciotkę, obojętnie kogo z rodziny.