Mam oświadczenie żony że mąż - stosował przemoc - wyprowadził się i w związku z tym przemoc ustała, i w swoim oświadczeniu ona prosi o zakończenie Nk! Pismo to złożyła do Zespołu interdyscyplinarnego, jak mamy to zrobić - poprowadźcie nas doświadczeni już koledzy i koleżanki!
jest grupa robocza? jeżeli tak to podejmują decyzję o zakończeniu NK, jeśli nie ma to Zespół podejmuje i na tej podstawie Przewodniczący kończy protokołem zamknięcia NK.
nie musisz, ale możesz. Policja, zgodnie z Zarządzeniem Komendanta Głównego kończy procedurę na podstawie protokołu ZI albo notatki, sporządzonej przez policjanta obecnego na posiedzeniu, na którym taka decyzja zapadła.
To ja się podłączę - też mam z tym problem - jeśli grupa robocza podjęła decyzję o zakończeniu działań (pisemna informacja o zakończeniu grupy roboczej), to przewodniczący to musi zaakceptować i robi protokół na ZI czy po prostu musi przyjąć do wiadomości i tyle i karta jest zamknięta?
My na spotkaniu ZI jednogłośnie podjęliśmy decyzję o zakończeniu. Protokół z zakończenia załączyliśmy do akt i wysłaliśmy na policję. Jeżeli jeszcze inne instytucje brały by udział w procedurze to wted do tych instytucji też byśmy wysłali.
Czy ofiara podpisuje oświadczenie w przypadku gdy zakończenie procedury nk następuje z tytułu: roztrzygnięcia o braku zasadności podejmowania działań. Jak wygląda takie oświadczenie?Czy wystarczy sam protokół zakończenia?
u nas nie - ale zanim zamkniemy z braku zasadności osobiście rozmawiam z \"nieuznaną za ofiarę\" wyjaśniam powody takiej decyzji, analizuję wspólnie z nią definicję przemocy (z naciskiem na nierównowage sił, intencjonalność, obniżenie zdolności do obrony itd itp), wyjaśniam że nie każdy konflikt mozna uznać za przemoc, a kryzysy są naturalnym etapem w związku i rózne takie tam
Oczywiście informuję, że zakończenie procedury nie zamyka możliwości korzystania z różnego rodzaju form pomocy, proponuję terapię małżeńską, informuje o działalności GOPS, PCPR, OIK.
przemoc musi ustać ale sprawca z ofiarą nie powinni mieć kontaktu wtedy zamykamy jeśli maja kontakt ze soba monitorujemy jakiś czas np. 3 m-ce nawet telefonicznie i jeśli nikt nie potwierdza przemocy czyli sprawca czo ofiara czy świadkowie np sąsiedzi wtedy zamykamy!