Szkolenie CENTRALIZACJA ROZLICZEŃ VAT W OPS - Księgowość

Strona 4 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 03 lut 2017, 14:34

Do księgowych OPS. Czy w rejestrze VAT za styczeń ujmujecie usługi opiekuńcze i odpłatność za DPS, bo ja się pogubiłam.
111111
Praktykant
Od: 30 gru 2015, 14:41
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2017, 12:22

TW - Twój problem to nie to co piszesz tyko jak:)

Ale w sumie jak uważasz nas za takie idiotki to zlitowałbyś się czasami i napisał normalne księgowanie a nie krążył dookoła "bo i tak nie zrozumiecie"

Ja stosuję konto 300 ale do dostaw magazynowych, kiedyś też do odchyleń jak miałam różnice z zaokrągleń VAT. Tutaj może być pomocne ale nie uważam za konieczne. Ważny jest chyba sposób rozliczania, a to czy konto ma nazwę 300 czy jakaś 4 - ważne chyba aby to zrobić prawidłowo.

Ale mam jedno pytanie. Bo nad jedną rzeczą się zastanawiam i sama nie wiem jakie rozwiązanie wybiorę. Może doradzisz:)

Przyjmując nawet Twój sposób księgowań przez 300:)
Wersja 1.
1) faktura brutto 300/201
2) wartość zakupu netto 4/300
3) wartość VAT nie podlegająca odliczeniu 4/300
4) wartość VAT do odliczenia 225/300 (czyli od razu liczymy współczynnikiem, wiadomo, że będą zaokrąglenia na koniec miesiąca)

czy też:
wersja 2
1) faktura brutto 300/201
2) wartość zakupu netto 4/300
3) vat 225/300 (tutaj analityka do konta 225 - vat naliczony częściowo podlegający rozliczeniu)
4) na koniec miesiąca sumę obrotów na koncie analitycznym 225 przemnażamy przez współczynnik i vat nie podlegający odliczeniu wyksięgowujemy 4/225.

Którą wersję uważasz za bardziej prawidłową? wydaje się druga - tylko trzeba mieć dobrą analitykę aby paragrafów nie zgubić, albo przyjąć jakiś system alokacji (ja dzielę koszty wg paragrafów do uzgodnień)

A jak ujmować zakupy z przełomu miesiąca? Np. faktura wystawiona 31.01. a otrzymana 02.02? W koszty pójdzie do stycznia, a do Vat-u w lutym. Ja wiem że jest to do rozwiązania, i jest to łatwe dla wielu osób ale z prywatnych firm. Dla nas to nowość. Dla mnie też, tym bardziej że mam współczynnik poniżej 2% i miałam info że nie będę rozliczać VAT naliczonego. A niestety się zmieniło i mam parę dni na całkowitą zmianę księgowań. A wiadomo jak to jest jak się człowiek śpieszy:)
Magda J.

Napisano: 08 lut 2017, 19:01

Magda J - z jakiej jestes jednostki no chyba nie z OPS-u.Pozdrawiam :)
AGA 57

Napisano: 09 lut 2017, 9:29

Do Magda J: schematy księgowań są w Biuletynie Finansów Publicznych BDO.

Moim zdaniem część księgowych OPS pojęcia nie ma o prowadzeniu księgowości. Potrafią jedynie obsługiwać program jaki mają w swoim OPSie. I niestety takie są fakty za które nie ma co się obrażać. Nadzieją jest nowa Kadra po rachunkowości, z którą aż miło się współpracuje. Są kompetentne, znają świetnie zasady ....lecz często mają nad sobą skarbniczkę, która znów ma Bestię nad sobą....i na nic im nie pozwala lub zostawia je samym sobie.

Widzę jak na sali część księgowych nie rozumie podstawowych pojęć...jak np. czynne krótkoterminowe RMK.... czy kompletnie nie umie czytać kont teowych....a część w lot łapie o co chodzi, bo dla nich osób kompetentnych to oczywista oczywistość.

Pozdr TW
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 9:55

Niestety nie mam subskrypcji na BDO

Jestem z DPS. I na chwilę obecną jestem lekko podłamana. Bo nie mam z kim rozmawiać aby ustalić ostateczne wersje. Słyszę tylko - proszę samemu podjąć decyzję. I super. Tylko jak znam życie to za pół roku ktoś wyda odgórną interpretacje i wszystko będzie do zmiany. Wkurza mnie już to podejście - radź sobie sam, a my Ci później wykażemy co robiłaś źle.

Obecnie zastanawiam się jak ująć w deklaracji vat odpłatności za pobyt mieszkańców za których płaci gmina z którą jestem scentralizowana.
Wiem, że niby to jest na podstawie decyzji i powinno być NP, ale na wojnę ze skarbówką nie pójdą - a te w interpretacjach twierdzą, że są to usługi podlegające VAT (ZW).
I teraz mam zagwozdkę bo usług w ramach jednostek scentralizowanych nie ujmuje się deklaracji, ale... ja świadczę usługę na rzecz osób fizycznych a gmina to tylko płatnik.
Magda J.

Napisano: 09 lut 2017, 10:01

...nawet nie byłaś na ich stronie....a jest ona darmowa. :roll:

A DPSy nie podlegają centralizacji przecież....
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 11:29

Byłam, ale okazało się, ze na złej:) Ale niestety nie ma czasu na wszystko. Doba musiałaby się rozszerzyć. Ale poszukam faktycznie dokładniej

Nie podlegają, a jednak podlegają:) Nasz urząd twierdzi, że podlegamy i co mu zrobisz:) Na zasadzie analogii oświaty, mimo, że podstawa w biuletynie informacyjnym MF jest inna. Sporo czasu straciłam na pisanie uzasadnienia i na razie nic mi to nie dało.
Magda J.

Napisano: 09 lut 2017, 11:45

Ok, znalazłam księgowania:) Dzięki

Podsumowowując grunt to dobra analityka. Muszę tylko przemyśleć, jaką naprawdę potrzebuję, a jaka będzie mi tylko śmiecić. Ale myślę, że wyjdzie w końcu tak, za założę jak najszerszą, a w przyszłym roku skoryguję do faktycznych potrzeb.

a co myślisz o tych odpłatnościach do Vat-U?
Magda J.

Strona 4 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x