SZO a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 cze 2019, 13:48

Witam,proszę o poradę
Pani pobierała u mnie SZO w związku z opieką nad niepełnosprawną matką. W czerwcu przyszła do mnie z orzeczeniem na niepełnosprawną córkę, która wymaga stałej i długotrwałej opieki w związku ze znacznie ograniczona możliwością samodzielnej egzystencji. Uchyliłam SZO od 1.06.2019 tak jak wnioskowała. teraz jestem na etapie projektu decyzji, w której program Sygnity załącza mi wyrównanie ŚP od marca, a wiec od miesiąca złożenia wniosku w kwocie pomniejszonej o wypłacony specjalny zasiłek opiekuńczy. Czy właściwie? Pierwszy raz mam taką sytuację
Mary87
Praktykant
Od: 25 cze 2019, 13:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 25 cze 2019, 14:11

Czy dobrze zrozumiałem, że opiekunka w marcu złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, a w czerwcu został jej uchylony zasiłek i program Sygnity (po wpisaniu przez Panią wymaganych danych / dat) określił sam datę od której należy przyznać świadczenie - czy tak ?

Czy może opiekunka złożyła w marcu wniosek do lekarza orzecznika i z chwilą uzyskania w czerwcu orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, złożyła kolejny wniosek tym razem o świadczenie oraz uchylono jej zasiłek i program Sygnity (zgodnie z przepisem ustawy określającym trzymiesięczne ramki na złożenie wniosku o świadczenie po dniu wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności) uznał, że świadczenie należy przyznać od dnia złożenia wniosku do lekarza orzecznika tj. wstecz - czy to jest prawidłowa wersja ?

Bardzo proszę o sprecyzowanie - dziękuję
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 25 cze 2019, 14:25

Tak, mama niepełnosprawnej córki w marcu złożyła wniosek do lekarza orzecznika. ten przyznał niepełnosprawność, bez punktu 7 - konieczności stałej i długotrwałej opieki. Pani odwołała się do II instancji i zgodnie z tym odwołaniem - lekarz orzecznik przyznał Pani punkt 7 teraz w czerwcu na córkę. Zgodnie z powyższym uchyliłam Pani od dnia 01.06 specjalny zasiłek opiekuńczy i teraz chcąc przyznać jej świadczenie na córkę wyszło mi w programie wyrównanie świadczenia pielęgnacyjnego od marca. W ustawie wskazane jest, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje osobie uprawnionej do SZO. Stąd dziwi mnie to wyrównanie pomniejszone o wysokość pobieranego specjalnego zasiłku opiekuńczego
Mary87
Praktykant
Od: 25 cze 2019, 13:29

Napisano: 25 cze 2019, 15:05

Czyli Sygnity myśli bardzo logicznie.
Skoro opiekunka wcześniej pobierała zasiłek w okresie od marca do czerwca na inna osobę, a teraz na wniosek złożony w czerwcu na córkę spełniła warunki do uzyskania prawa do świadczenia - to za okres w którym wcześniej pobierała zasiłek (tj. od marca od dnia złożenia wniosku do orzecznika, do czerwca, aż do dnia uchylenia zasiłku) wystąpił, co prawda po pewnym czasie ale jednak wystąpił, zbieg uprawnień do świadczeń rodzinnych. Dlatego najprostszym rozwiązaniem jest wypłacenie różnicy między już pobranym zasiłkiem, a uzyskanym wyższym kwotowo świadczeniem na co wskazało Sygnity.
Program prowadzi Cię za rączkę i jak tylko poprawnie wszystko wpiszesz to prawidłowy wynik sam wyjdzie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 26 cze 2019, 11:16

My mieliśmy następującą sytuację.

Pan pobierał SZO, orzeczenie osoby niepełnosprawnej ważne do 30.09.2018 r.

9 listopada 2018 r. Pan przychodzi składa wniosek na ŚP- my odmawiamy ze względu na czas powstania niepełnosprawności.

Wniosek na komisję złożony w sierpniu 2018 r.

SKO przyznało od 9 listopada, czyli od dnia złożenia wniosku u nas...
mgops-
Stażysta
Od: 13 paź 2017, 10:56

Napisano: 26 cze 2019, 11:48

mgops- pisze:My mieliśmy następującą sytuację.

Pan pobierał SZO, orzeczenie osoby niepełnosprawnej ważne do 30.09.2018 r.

9 listopada 2018 r. Pan przychodzi składa wniosek na ŚP- my odmawiamy ze względu na czas powstania niepełnosprawności.

Wniosek na komisję złożony w sierpniu 2018 r.

SKO przyznało od 9 listopada, czyli od dnia złożenia wniosku u nas...
Jeśli wniosek o prawo do świadczenia pielęgnacyjnego złożony został z zachowaniem 3 miesięcznego okresu po wydaniu orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, a tak chyba było, to mam nadzieje, że opiekun odwołał się od tej decyzji SKO przynajmniej w zakresie nie przyznania świadczenia za okres od dnia .. sierpnia 2018 tj. złożenia wniosku u lekarza orzecznika do dnia 8 listopada 2018.
W części niezaskarżonej decyzja staje się prawomocna, więc opiekun nic by nie tracił, a miałby dużą szansę na odzyskanie tego co gwarantują przepisu ustawy o świadczeniach rodzinnych za okres pominięty przez Kolegium.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem