SZO dla ronika - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 sie 2014, 9:51

czy mozna juz przyznać SZO rolnikowi jeśli złoży stosowne oświadczenie, że zaprzestał?
aggga

Napisano: 13 sie 2014, 9:56

Czego zaprzestał? Bo rolnik musi zaprzestać prowadzenia gospodarstwa i dodatkowo zrezygnować z pracy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2014, 10:33

no własnie. Chodziło mi, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa.
Rolnik zlożył mi wniosek o SZO, dostał odmowę, odwołał się, SKO uchyliło moja decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia, bo nie było w dokumentach oświadczenia rolnika, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego. No ale i tak nie widze w tym powodu, żeby dawać do ponownego rozpatrzenia, skoro nie zrezygnował z pracy. Mam rację?
aggga

Napisano: 13 sie 2014, 10:48

to ty chyba nie znasz jakie charakterki reprezentuje SKO

miałam sytuację że kobieta starała się o SZO - brak rezygnacji z zatrudnienia tylko wyrejestrowanie z PUP
1 decyzja sko do ponownego rozpatrzenia - nie kwestionuje tego że nie należy się ze względu na brak rezygnacji ale zbadać czy ktoś inny nie mógłby sie zając niepełnosprawną
2 decyzja sko do ponownego rozpatrzenia - nie kwestionuje tego że nie należy się ze względu na brak rezygnacji oraz tego że wnioskodawca jest jedyną osobą która może sprawować opiekę ALE ustalić czy babcia zamieszkała z wnuczką czy wnuczka z babcią
zuzzanna

Napisano: 13 sie 2014, 10:50

Może dlatego, że musi być komplet dokumentów żeby rozpatrzyć wniosek i wydać decyzję merytoryczną (odmawiam/przyznaję), jeśli kompletu nie ma - wzywasz do uzupełnienia i usunięcia braków formalnych pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia. A może dlatego, że rezygnację z prowadzenia gospodarstwa uznaliby za rezygnację z zatrudnienia i podstawę do przyznania świadczenia. Albo uznali by, że niepodejmowanie jest równoznaczne z rezygnacją do tego dołączyli oświadczenie o zaprzestaniu i wtedy również byłaby podstawa do przyznania świadczenia. ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2014, 11:22

Reasumując (też teraz mam wydać decyzję), to że rolnik napisał, iż zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego nie uprawnia go jeszcze do otrzymania SZO, ponieważ musiałby jeszcze zrezygnować z pracy (na umowę) w związku z opieką. Czy dobrze myślę?
To na pewno pójdzie do SKO.
Walery

Napisano: 13 sie 2014, 11:28

no własnie pisze wszczęcie postępowania i wezwanie do dostarczenia oświadczenia, ale nie mogę chyba napisać, że jak nie dostarczy to pozostawie wniosek bez rozpatrzenia, bo wniosek juz został rozpatrzony tylko odmownie
aggga

Napisano: 13 sie 2014, 11:35

Walery, jak mi rolnik npisze że zaprzestaje prowadzenia gosp., to tez znów napisze mu odmowę w związku z brakiem rezygnacji z pracy. Innej opcji nie ma
aggga

Napisano: 13 sie 2014, 12:28

Czyli musi być rezygnacja z pracy w rozumieniu art. 3 pkt 22 naszej ustawy?
Jak mi to SKO cofnie do ponownego, to będzie źle.
Walery

Napisano: 13 sie 2014, 12:36

aggga pisze:wszczęcie postępowania
Nie. Postępowanie jest już wszczęte.
aggga pisze:wezwanie do dostarczenia oświadczenia
Tak.
aggga pisze:ale nie mogę chyba napisać, że jak nie dostarczy to pozostawie wniosek bez rozpatrzenia
Możesz.
aggga pisze:bo wniosek juz został rozpatrzony tylko odmownie
W momencie skierowania do ponownego rozpatrzenia (jak sama nazwa wskazuje), SKO stwierdza, że nie został załatwiony właściwie. Postępowanie wszczęte w momencie złożenia wniosku dalej się toczy, decyzja wydana przez Ciebie nie istnieje.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x