szo dla wnuka - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 29 maja 2014, 14:00

Matka ma przepuklinę i pracę na stałe bo ma trudna sytuację finansową. Pracuje na III zmiany ale w warunkach które mimo tej przepukliny umożliwiają jej tą pracę. Próbowali wymieniać się przy opiece nad Babcia ale Babcia nie chodzi, trzeba ja podnosić, podnosić. wiadomo więcej siły ma młody chłopak. Takie są fakty kontra przepisy których mam już serdecznie dość. :shock:
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 15:24
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 16:05

Ale nikt temu chłopakowi nie broni prawa do opieki nad babcią przecież.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 19:47

TO CZEMU CHŁOPAK MA NIE DOSTAWAĆ WYNAGRODZENIA ZA TO ŻE Z DOBREGO SERCA SIĘ NIĄ OPIEKUJE PRZECIEŻ MU SIĘ NALEŻY. SKORO LEDWO WIĄŻĄ KONIEC Z KOŃCEM A KAŻDY GROSZ SIĘ WIADOMO PRZYDA W TEJ SYTUACJI TO TAKIEMU SZLACHETNEMU CHŁOPOKOWI JAK NAJBARDZIEJ SIĘ NALEŻY. OJ IKS NIE ŁADNIE TY BYŚ SIĘ TEGO NIE PODJOŁ CO WIDAĆ Z WYPOWIEDZI NIE STANOWISZ WZORU DLA NIKOGO
angelina28

Napisano: 29 maja 2014, 20:02

angelina28 pisze:TO CZEMU CHŁOPAK MA NIE DOSTAWAĆ WYNAGRODZENIA
Bo ani SP, ani SZO, ani ZDO nie jest wynagrodzeniem za sprawowanie opieki.
angelina28 pisze:PRZECIEŻ MU SIĘ NALEŻY
No właśnie nie.
angelina28 pisze:SKORO LEDWO WIĄŻĄ KONIEC Z KOŃCEM A KAŻDY GROSZ SIĘ WIADOMO PRZYDA
To mogą zgłosić się do pomocy społecznej, napisać podanie o pomoc, są odpowiednie świadczenia, pomoc rzeczowa, dożywianie, ewentualnie sobie dorobić skręcaniem długopisów/na zmywaku/udzielając korepetycji etc. No naprawdę świadczenia rodzinne nie służą do rozwiązywania problemów materialnych ludzi.
angelina28 pisze:OJ IKS NIE ŁADNIE TY BYŚ SIĘ TEGO NIE PODJOŁ
No nie podjąłbym się, bo moje obie babcie nie żyją.

I przy okazji - Wężykiem, wężykiem:
Nieładnie, nieładnie, nieładnie
podjął, podjął, podjął

angelina28 pisze:CO WIDAĆ Z WYPOWIEDZI NIE STANOWISZ WZORU DLA NIKOGO

No jeśli ten chłopak robi to dla pieniędzy, a nie z potrzeby serca, to też niespecjalny z niego wzór cnót wszelakich. A czy ja stanowię wzór dla kogokolwiek, to Ty niestety nie możesz wiedzieć, krzykaczu ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 22:35

I się widocznie cieszysz że nie żyją babcie bo widać że nie masz kompletnie pojęcia o opiece nad starszą osobą. Może byś podjoł na jeden dzień nie na stałe. Człowieku on pewnie nie ma możliwości iść do pracy a chyba za coś musi żyć poświęcając się opiece. A co może rozwiązać suma 520zł twoim zdaniem? To jest śmiech. A ja doceniam takich ludzi którzy nie mają obowiązku opiekować się babcią a robią to i nie brzydzą się a tym bardziej chłopaka podziwiam bo młodzi ludzie w tym wieku imprezują a nie siedzą i podcierają dupy starszym i że się nie wstydzi tego to wielki szacun za takie ochłapy
angelina28

Napisano: 03 cze 2014, 9:35

angelina28 pisze:bo widać że nie masz kompletnie pojęcia o opiece nad starszą osobą
Mam.
angelina28 pisze:Człowieku on pewnie nie ma możliwości iść do pracy a chyba za coś musi żyć poświęcając się opiece.
A ja nie wiem czy nie ma. A może ma?
Iks pisze:To mogą zgłosić się do pomocy społecznej, napisać podanie o pomoc, są odpowiednie świadczenia, pomoc rzeczowa, dożywianie, ewentualnie sobie dorobić skręcaniem długopisów/na zmywaku/udzielając korepetycji etc. No naprawdę świadczenia rodzinne nie służą do rozwiązywania problemów materialnych ludzi.
angelina28 pisze:A co może rozwiązać suma 520zł twoim zdaniem? To jest śmiech.
Zgadzam się.
angelina28 pisze:A ja doceniam takich ludzi którzy nie mają obowiązku opiekować się babcią a robią to i nie brzydzą się a tym bardziej chłopaka podziwiam bo młodzi ludzie w tym wieku imprezują a nie siedzą i podcierają dupy starszym i że się nie wstydzi tego to wielki szacun
Ja też doceniam i podziwiam - bo tacy się oczywiście zdarzają, ale niestety nie wszystkim w świetle przepisów można w związku z tą opieką przyznać świadczenie. Ja to rozumiem, a Ty niestety nie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2014, 11:24

To może doleje oliwy do ognia.. ale mam zamiar przyznać to SZO wnukowi.
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 15:24
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2014, 11:49

Małgosia W. pisze:To może doleje oliwy do ognia.. ale mam zamiar przyznać to SZO wnukowi.
masz całkowitą rację i powinnaś przyznać zgodnie z obowiązującą ustawą o śr :D
lola

Napisano: 03 cze 2014, 12:00

przecież przy SZO nie ma kolejności jak przy świadczeniu pielęgnacyjnym , że trzeba wykazywać dlaczego w 1 stopniu nie sprawują opieki. ma być wykazana rezygnacja z pracy.
Gość

Napisano: 03 cze 2014, 13:17

oczywiście że nie ma kolejności w szo ja nie wiem co oni sobie wymyślili, podajcie art.? może ja coś przegapiłam!!! wystarczy i tak to że trzeba zrezygnować z pracy i łapać się w dochodzie.
oliwia1234

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x