SZO - wydanie decyzji na tzw. zakładkę - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 24 kwie 2018, 13:53

Specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego
wytłumacz w takim razie kiedy tenże art. ma zastosowanie ?
w decyzjach piszecie, że organ nie może korzystać przepisu ustawy inaczej niż to wynika z jego literalnego brzmienia
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 25 kwie 2018, 7:15

Ale nawet z literalnego brzmienia nie wynika to co ty twierdzisz, już nie mówiąc o tym, że to jest bzdura, jeśli jakiś organ robi takie dopiski to się po prostu myli, albo boi. Musisz przyswoić pojęcie okresów zasiłkowych, to jest kluczowe. Nie dochodzi do zbiegu, bo świadczenia się kończą w październiku, a w listopadzie klient już nie będzie uprawniony do świadczenia, wniosek opiewa na okres OD listopada, więc sprawdzasz tą konkretną przesłankę na dzień 1 listopada. A ten art ma zastosowanie w takich przypadkach chociażby jak pan który pobiera SZO na żonę, składa wniosek o SZO na matkę i twierdzi, że opiekuje się nimi dwiema. Albo dziecko chciałoby pobierać dwa świadczenia na dwójkę niepełnosprawnych rodziców.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2018, 10:26

aha . . . z tego wynika, że jeśli ktoś opiekuje się jedną osobą i ma aktualnie zasiłek, a dodatkowo stara się otrzymać wyższe świadczenie - to w takim przypadku zbieg uprawnień nie wystąpi bo tak przewiduje przepis
tylko który ? mógłbyś zacytować
w sytuacji, jak ktoś nie ma żadnego zasiłku lub świadczenia i stara się o świadczenie to czy wówczas ten zbieg uprawnień występuje, i dlaczego występuje skoro rozpoznajecie wniosek o świadczenie, a nie o zasiłek
jak najbardziej zbieg uprawnień występuje w sytuacjach, gdy ktoś ma zasiłek i deklaruje rezygnację z tego zasiłku gdyż złożył wniosek o wyższe świadczenie - spełnia warunki do zasiłku co jest potwierdzone, ponieważ aktualnie go posiada, a organ stwierdza, że spełnia także warunki do świadczenia od momentu, jak zrezygnuje z zasiłku, który stanowi jedyna przeszkodę
proste prawda
tylko języczkiem uwagi pozostaje wyrok TK sygn. akt K38/13, którego skutków prawnych nie dostrzegacie, pomimo, że w ustawie przy art. 17 ust. 1b te skutki są jasno wyartykułowane właśnie dla Was, bo to przecież Wy "pracujecie na tej ustawie"

jakby na wasze działania, niezgodne z przepisami, jak wykazują sądy lub Kolegia, istniał odpowiedni bat to Wasz osąd takich sytuacji byłby diametralnie inny
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 25 kwie 2018, 11:04

Krzysztof pisze:aha . . . z tego wynika, że jeśli ktoś opiekuje się jedną osobą i ma aktualnie zasiłek, a dodatkowo stara się otrzymać wyższe świadczenie - to w takim przypadku zbieg uprawnień nie wystąpi bo tak przewiduje przepis
Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, nie? Nic takiego nie wynika z tego co napisałem. Założyłeś sobie nieprawdziwą tezę i cały czas pomimo faktów starasz się ją usilnie udowodnić. Jeśli ktoś ma aktualnie zasiłek (SZO) to fakt pobierania tego zasiłku powoduje, że innego świadczenia dostać nie może. Bo przepis.
Krzysztof pisze:w sytuacji, jak ktoś nie ma żadnego zasiłku lub świadczenia i stara się o świadczenie to czy wówczas ten zbieg uprawnień występuje
Jak nie ma żadnego świadczenia to jaki zbieg czego występuje? Jaja sobie robisz? Jak składasz tylko wniosek o świadczenie to organ powinien ten wniosek rozpatrzyć. Na 90% dostaniesz odmowę, prawdopodobnie SKO ją utrzyma, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa wygrasz w sądzie. Ja bym odmowy nie dał, bo SKO mi wyklarowało że nie mogę się powołać na przepis który jest niekonstytucyjny, za to mogę wziąć pod uwagę ustaloną linię orzeczniczą. Mam to na papierze, mam podkładkę, mam znowelizowane KPA, w razie zarzutów kontroli mam się czym bronić - jak bym jej nie miał, to bym dał odmowę.
Krzysztof pisze:jak najbardziej zbieg uprawnień występuje w sytuacjach, gdy ktoś ma zasiłek i deklaruje rezygnację z tego zasiłku gdyż złożył wniosek o wyższe świadczenie - spełnia warunki do zasiłku co jest potwierdzone, ponieważ aktualnie go posiada, a organ stwierdza, że spełnia także warunki do świadczenia od momentu, jak zrezygnuje z zasiłku, który stanowi jedyna przeszkodę
To jest bełkot, ale nie istnieje taka konstrukcja która pozwala przyznać świadczenie, a potem uchylić zasiłek. Dlatego,że fakt przyznania zasiłku wyklucza rozpatrzenie wniosku o świadczenie - wracamy do punktu wyjścia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2018, 11:11

jak chcesz powalczyć, ale nie chcesz tracić prawa do SZO, to złóż wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, dostaniesz odmowę, odwołujesz się. Wtedy składasz wniosek o SZO, przyznają Ci to, w międzyczasie sąd stwierdza, że należy ci się wyższe świadczenie, po wyroku rezygnujesz z szo, dostajesz świadczenie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2018, 0:44

w wielu sprawach wystarczy tylko logicznie myśleć i chcieć, aby był wilk syty i owca cała
~Iks już raz wmawiałeś mi, że bełkoczę a Twoje słowo miało być na wierzchu, a jednak widzę, że co prawda po czasie ale nawróciłeś się, więc wyszło tak jak bełkotałem
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=9&t ... C+K38%2F13
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny