SZO zgon

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Kate1234
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

SZO zgon

Post autor: Kate1234 »

Miałam Panią, która miała wypłacane świadczenie pielęgnacyjne na matkę w związku ze zmianą ustawy wstrzymane zostało jej świadczenie. Matka tej Pani zmarła w dniu 03.05.2014r. czy tą Panią też mam poinformować o zmianie przepisów i wypłącić jej specjalny zasiłek opiekuńczy za okres od 01.07.2013r. do 03.05.2014r. Proszę pomóżcie bo nie wiem co z tym zrobić?
~inka

Re: SZO zgon

Post autor: ~inka »

Pewnie do dnia śmierci osoby wymagającej opieki wypłacasz jeżeli spełnia pozostałe warunki
Kate1234
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Dzięki wielkie. Tak ta Pani spełnia wszystkie warunki do otrzymania szo. czyli wypłącam razem z ustawowymi odsetkami do dnia zgonu.
aluna

Post autor: aluna »

Tak ,ale wypłacasz ZDO -zasiłek dla opiekuna a nie SZO
nowinka

Post autor: nowinka »

to ja pociągnę temat dalej, czy ZDO jest podzielne i wypłacamy tylko do dnia zgonu czyli do 3.05.2014 czy też wypłacamy całą kwotę za maj 2014?
matrix

Post autor: matrix »

ja bym podzieliła na dni
pawel.w

Post autor: pawel.w »

Jeżeli w tej ustawie nie pisze o dzieleni zasiłku to trzeba skorzystać z art. 10 ust. 1 ustawy ZDO, który mówi że w sprawach nie uregulowanych w tej ustawie stosuje się ustawę o świadczeniach rodzinnych.
ot co

Post autor: ot co »

pawel.w pisze:Jeżeli w tej ustawie nie pisze o dzieleni zasiłku to trzeba skorzystać z art. 10 ust. 1 ustawy ZDO, który mówi że w sprawach nie uregulowanych w tej ustawie stosuje się ustawę o świadczeniach rodzinnych.
no tak tylko, że w tej ustawie jedne świadczenia się dzieli inne nie, a art.10 ust.1 ustawy o ZDO nie odsyła nas tylko do świadczenia pielęgnacyjnego w ustawie o św. rodzinnych więc wydaje mi się , że to dzielenie jest naszą własna interpretacją.
Awatar użytkownika
Monstr
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Monstr »

pawel.w pisze:no tak tylko, że w tej ustawie jedne świadczenia się dzieli inne nie, a art.10 ust.1 ustawy o ZDO nie odsyła nas tylko do świadczenia pielęgnacyjnego w ustawie o św. rodzinnych więc wydaje mi się , że to dzielenie jest naszą własna interpretacją.
no nie do końca, bo w sprawach nieuregulowanych w ustawie o ZDO stosujemy przepisy ustawy o ŚR, dotyczące świadczeń pielęgnacyjnych (a te podzielne są) ;)
Kate1234
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

W tym przypadku ja będę dzielić na dni bo art. 10 ust. 1 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów wyraźnie mówi że w sprawach nie uregulowanych w ustawie stosuje się odpowiednio przepisy ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych dotyczące świadczeń pielęgnacyjnych
ODPOWIEDZ