taka sytuacja - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 lip 2016, 9:53

Prośbę mam o interpretację sytuacji, tzn jak byście zrobili. :
Pani zajmuje mieszkanie spółdzielcze wraz 3 dzieci, pobierała dodatek mieszkaniowy do czerwca. W czerwcu złożyła wniosek o DM i oświadczyła ze w maju wyszła za mąż. do wniosku męża nie wpisała bo mąż w tym samym bloku tylko piętro wyżej ma również mieszkanie spółdzielcze. Na dzień dzisiejszy mąż nie będzie się starać o dodatek mieszkaniowy. Pani do wniosku dołączyła zaświadczenie o dochodach od męża z 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku. Moje pytanie jest; co zrobić z tym dochodem od męża? wliczać w całości czy wezwać męża i jakieś oświadczenie od niego wziąć co do łożenia na rodzinę? zupełnie nie wiem co zrobić? pomóżcie proszę.
malina11

Napisano: 20 lip 2016, 10:54

Skoro dała dochód męża to musi go wpisać do składu rodziny a on swoich mieszkań może sobie mieć nawet 10. Tym bardziej ze w maju wyszła za mąż.
karolka84

Napisano: 20 lip 2016, 21:27

Nie zgadzam się.
Proponuję przeprowadzić wywiad środowiskowy z żądaniem oświadczeń majątkowych i sprawdzić, czy z tego majątku da się uzyskać pieniądz (np. przez sprzedaż czy wynajem). Jeśli ten potencjalny pieniądz będzie wystarczająco duży, to odmowa. Jeśli nie da się uzyskać pieniędzy (bo np. mieszkają tam rodzice, dziadkowie itd. i muszą mieszkać), to spokojnie przyznać dodatek.

Jeszcze uwaga: dochód wcale nie musi pochodzić od członków gospodarstwa.
Jeśli od członka to w całości. Jeśli nie od członka, to trzeba pokombinować ile (orientacyjnie od 10 do 90% ;) ). Męża nie wzywać, w zasadzie nie ma dobrej podstawy, od wyjaśnień i uzupełnień jest zasadniczo wnioskodawca (niech będzie: wnioskodawca z zaświadczeniami).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x