Brak uregulowanych opłat - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 lip 2016, 14:44

Czy o dodatek mieszkaniowy może składać osoba, która ma nie uregulowane płatności? Na szkoleniach mówią, że owszem jednak nie mogę się z tym zgodzić, ponieważ w jaki sposób mam zatem przyjąć wydatki za ostatni miesiąc?
I analogicznie zarządca wypisuje wydatki i Pan dopisuje mi śmieci (pomimo, że ma zadłużenie i za nie nie płaci) czy dobrze robi?
Nowa_13
Stażysta
Od: 28 kwie 2016, 17:27
Zajmuję się:

Napisano: 19 lip 2016, 11:38

Wniosek trzeba przyjąć i wykazane wydatki (śmieci też) uwzględnić. Wnioskodawca nie płaci, ale nie można powiedzieć, że nie ma wydatków.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2016, 9:25

Na szkoleniach mówią, żeby brać wydatki z kilku ostatnich miesięcy i uśrednić.
Mówią też, że dodatek mieszkaniowi jest przede wszystkim dla tych, którzy sami nie są w stanie opłacić kosztów związanych z mieszkaniem. Dlatego nawet przy braku opłat należy go przyznać.
Socjal 2

Napisano: 22 lip 2016, 13:35

Według mnie dopóki nie ureguluję rachunków nie można przyznać dodatku art.7 ust.11 mówi że się wstrzymuję dodatek jeśli są zaległości i wypłaca jak się ureguluję. Wiec jak można przyznać w sytuacji kiedy przy składaniu wniosku ma zaległość, której nie zamierza spłacać?
Alicja 123

Napisano: 24 lip 2016, 9:42

Zrobić jak Krwawa podpowiada (!) — czyli bez marudzenia przyjąć wniosek, naliczyć odpowiedni dodatek i w każdym przypadku sporządzić decyzję
Nowa_13 pisze: w jaki sposób mam zatem przyjąć wydatki za ostatni miesiąc?
Zwyczajnie, jak ustawa reguluje; nota bene ustawa nie uzależnia wydaków od ich uregulowania.
Socjal 2 pisze:Na szkoleniach mówią, żeby brać wydatki z kilku ostatnich miesięcy i uśrednić.
Zapewne chodziło o szczególne przypadki, zwłaszcza opłat naliczonych za okres dłuższy niż miesiąc; w zwykłym układzie wykluczone.
Alicja 123 pisze: art.7 ust.11 mówi że się wstrzymuję dodatek jeśli są zaległości
Proszę wrócić do przepisu i dokładniej go przeczytać. Tam nie mówi się o zaległości w ogóle, ale jedynie o tych, co powstały w okresie KONKRETNEGO dodatku. Gdy przyjmuje się wniosek, to jeszcze nie ma takich zaległości, bo jeszcze nie ma dodatku.
Alicja 123 pisze: ma zaległość, której nie zamierza spłacać
W postępowaniu administracyjnym nie ma miejsca na gdybanie o zamiarach.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 7:38

Przyjęłam dodatki po kimś i ta osoba nie brała nigdy wydatków pod uwagę.Osoba która ma zaległości w opłacie śmieci i za wodę miała cały czas dodatek przyznawany. Ja poprosiłam o rachunki to się dowiedziałam ze nie opłaca i ma zaległości w gminie. Dlatego się zastanawiam co robić w takiej sytuacji. Bezsensu jest przyznawać decyzję i co zaraz wstrzymać bo nie opłacone są rachunki?
Alicja 123

Napisano: 25 lip 2016, 7:48

Ponadto w rozporządzeniu jest mowa że właściciel domu jednorodzinnego powinien przedstawić rachunki dotyczące wydatków to chyba oczywiste ,że nie puste blankieciki.
Alicja 123

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x