Tarcza antykryzysowa 2.0 - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 48 ]

Napisano: 22 kwie 2020, 11:28

Dokładnie, jak ja mam obliczyć o ile faktycznie danej osobie się zmniejszył dochód.
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2020, 11:31

Szarak pisze:
22 kwie 2020, 11:00
Jak wam się podobają wyjaśnienia Ministerstwa w sprawie utraty dochodu do zasiłku rodzinnego ?
Trzy infantylne przykłady plus pomyłka w okresie zasiłkowym - trudno to nazwać wyjaśnieniami.
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2020, 11:39

Możecie wrzucić te wyjaśnienia?
maxxx1989
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 20:21
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 22 kwie 2020, 11:42

podobno sa na CAS, ale jeszcze nie patrzyłam
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2020, 11:58

A co tu jeszcze wyjaśniać? Utrata jak każda inna, mechanizmy liczenia takie same jak od nastu lat do każdej innej utraty, dokumentowanie utraty takie same jak od nastu lat do każdej innej utraty, przykłady infantylne i łopatologiczne żeby każdy matoł zrozumiał.
O uzysku nie wspomnieli szarak? Toż jak wół napisali, że katalog uzyskania się nie zmienił. Co więc niby mieli jeszcze wspominać skoro nic się w uzysku nie zmieniło.
Ogarnijcie się co niektórzy tutaj, a nie wypisujecie jakieś żenujące uwagi świadczące o brakach elementarnej wiedzy o przepisach od nastu lat obowiązujących, o umiejętności choćby czytania już nie wspomnę.
Te przepisy i wyjaśnienia na poziomie totalnej łopatologii nie są do "podobania się/niepodobania" tylko do realizowania.
ops33
Praktykant
Od: 07 kwie 2020, 9:17
Zajmuję się: sw, sr, fa

Napisano: 22 kwie 2020, 12:05

Jak dobrze, że ja nie jestem taka wredna i złośliwa jak Ty. :D
ops33 pisze:
22 kwie 2020, 11:58
A co tu jeszcze wyjaśniać? Utrata jak każda inna, mechanizmy liczenia takie same jak od nastu lat do każdej innej utraty, dokumentowanie utraty takie same jak od nastu lat do każdej innej utraty, przykłady infantylne i łopatologiczne żeby każdy matoł zrozumiał.
O uzysku nie wspomnieli szarak? Toż jak wół napisali, że katalog uzyskania się nie zmienił. Co więc niby mieli jeszcze wspominać skoro nic się w uzysku nie zmieniło.
Ogarnijcie się co niektórzy tutaj, a nie wypisujecie jakieś żenujące uwagi świadczące o brakach elementarnej wiedzy o przepisach od nastu lat obowiązujących, o umiejętności choćby czytania już nie wspomnę.
Te przepisy i wyjaśnienia na poziomie totalnej łopatologii nie są do "podobania się/niepodobania" tylko do realizowania.
Violla
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2020, 12:41

Violla pisze:
22 kwie 2020, 11:28
Dokładnie, jak ja mam obliczyć o ile faktycznie danej osobie się zmniejszył dochód.
no wg mnie musi przynieść zaświadczenie pracodawcy albo oświadczenie o wysokości obecnego dochodu np za kwiecień 2020r, różnica między średnią z 2018 idzie do utraty i tyle.

wychodzi też na to, ze nie trzeba zgłaszać na korzyść zmiany czyli powrotu na wyższe wynagrodzenie i z utraty mogą korzystać do końca okres 2020/21????
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 22 kwie 2020, 12:45

No ja zamierzam właśnie brać zaświadczenie od pracodawcy.
Violla
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2020, 13:47

Ludzie myślcie trochę - nie wystarczy zaświadczenie czy oświadczenie o dochodzie np. za kwiecień 2020 r. i jak za kwiecień będzie mniej niż średni miesięczny dochód z 2018 r. to już każdemu robimy utratę dochodu - tak to co drugiemu wyjdzie utrata bo na średnią z 2018 składają się np. trzynastka, jakieś nagrody, premie, itp., a w kwietniu 2020 r. akurat tych dodatkowych składników w pensji nie ma. Musi być faktyczna obniżka wynagrodzenia związana z COVID-19, czyli taka która zaistniała najwcześniej od 14 marca 2020 r. - dopiero wtedy mamy utratę o której mówią nowe przepisy i dopiero wtedy zabieramy się za wyliczenie jaka jest kwota dochodu utraconego, a w praktyce jaka jest kwota dochodu, która zostaje po zastosowaniu utraty w oparciu o którą od następnego miesiąca ustalimy prawo do świadczenia. Na potwierdzenie tego możemy żądać zaświadczenia od pracodawcy, że faktycznie miała miejsce obniżka związana z przeciwdziałaniem COVID-19, od kiedy jest ta obniżka i jakie jest wynagrodzenie po obniżce ale też powinniśmy honorować oświadczenia pod rygorem odp. karnej.
ops33
Praktykant
Od: 07 kwie 2020, 9:17
Zajmuję się: sw, sr, fa

Napisano: 22 kwie 2020, 14:13

Dobrze facet dzwoni do mnie, że od kwietnia 2020 będzie dostawał 80 % swojego wynagrodzenia, pracuje w tej firmie od dawna , zatem jak obliczyć jego dochód do zasiłku rodzinnego ?
ops33 pisze:
22 kwie 2020, 13:47
Ludzie myślcie trochę - nie wystarczy zaświadczenie czy oświadczenie o dochodzie np. za kwiecień 2020 r. i jak za kwiecień będzie mniej niż średni miesięczny dochód z 2018 r. to już każdemu robimy utratę dochodu - tak to co drugiemu wyjdzie utrata bo na średnią z 2018 składają się np. trzynastka, jakieś nagrody, premie, itp., a w kwietniu 2020 r. akurat tych dodatkowych składników w pensji nie ma. Musi być faktyczna obniżka wynagrodzenia związana z COVID-19, czyli taka która zaistniała najwcześniej od 14 marca 2020 r. - dopiero wtedy mamy utratę o której mówią nowe przepisy i dopiero wtedy zabieramy się za wyliczenie jaka jest kwota dochodu utraconego, a w praktyce jaka jest kwota dochodu, która zostaje po zastosowaniu utraty w oparciu o którą od następnego miesiąca ustalimy prawo do świadczenia. Na potwierdzenie tego możemy żądać zaświadczenia od pracodawcy, że faktycznie miała miejsce obniżka związana z przeciwdziałaniem COVID-19, od kiedy jest ta obniżka i jakie jest wynagrodzenie po obniżce ale też powinniśmy honorować oświadczenia pod rygorem odp. karnej.
Violla
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 48 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x