Czy stosujecie się do wytycznych ministerstwa dotyczących bezdomnych?
-czy macie podpisane porozumienia ze schroniskami i płacicie za gotowość przyjęcia bezdomnego?
- czy ogłaszacie na bip ofertę o chęci zawarcia takiego porozumienia
- jak opłacacie pobyt bezdomnego ( z jego zasiłku, czy też na podstawie decyzji. ) Do tej pory bezdomny miał potrącany zasiłek (np. stały) w wys. 70%, i to szło na schronisko. Teraz całośc ma iść dla niego, a my opłacamy cały koszt jego pobytu. To jest dla mnie chore. Klient z zasiłkiem stałym - nie bezdomny- musi pokryć sam koszty mieszkania, prądu i innych, a bezdomny za free ma pobyt i jeszcze kase z zasiłku.
Te zmiany to jakiś kosmos. Czy wszyscy się stosują?
temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości
-
- Stażysta
- Zajmuję się: aaa
- Kontakt:
- Paragraf
- Referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
- Kontakt:
Re: temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości
To co wymyślono na temat bezdomnych jest totalnym bezsensem! Zrobiłam zapytanie ofertowe - zgłosiło się jedno schronisko! A co w przypadku, kiedy klient zostanie karnie usunięty ze schroniska?! Gdzie mam skierować jeśli mam, tylko jedną ofertę i jedną umowę na schronienie? Ministerstwo nie przewidziało takich okoliczności?! Co do ponoszenia przez gminę pełnych kosztów utrzymania jeśli dochód osoby kierowanej nie przekracza kryterium dochodowego to kolejna bzdura!
Mam nadzieję, że sprawy kierowania do schronisk oraz odpłatności zostaną w końcu uregulowane w ustawie, natomiast wytyczne wylądują w koszu!

Mogę się mylić, możesz mieć rację 

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości
Jeśli chodzi o odpłatność, to jest projekt zmiany ustawy w ten sposób, aby za pobyt w schronisku można było kasować też osoby będące poniżej kryterium, z tym, że nie więcej, niż 30% ich dochodów. Projekt tu:
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/1 ... 6#12472606
Natomiast w kwestii karnego usunięcia: jak wyrzucą ci człowieka ze schroniska, to masz go dać do noclegowni, a jak wyrzucą z noclegowni, to do ogrzewalni, ponieważ wytyczne jasno mówią, że KAŻDA gmina ma mieć zabezpieczone WSZYSTKIE TRZY formy. Zgadzam się, że lekka abstrakcja jest to
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/1 ... 6#12472606
Natomiast w kwestii karnego usunięcia: jak wyrzucą ci człowieka ze schroniska, to masz go dać do noclegowni, a jak wyrzucą z noclegowni, to do ogrzewalni, ponieważ wytyczne jasno mówią, że KAŻDA gmina ma mieć zabezpieczone WSZYSTKIE TRZY formy. Zgadzam się, że lekka abstrakcja jest to

Oprócz temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Założenie centralnego ogrzewania przez gminę.
Prawo do świadczenia z pomocy społecznej
Proszę bardzo o pomoc z zasiłkiem stałym.
Orzeczenie Zus a jak grupa niepełnosprawności
Decyzje za pobyt bezdomnego w schornisku dla osób bezdomnych
Odpłatność za prywatny DPS.
błędnie wypłacone świadczenie
odpłatnośc za Dom Pomocy Społecznej
Ubezpieczenie zdrowotne brak klienta
sprawozdanie roczne MPiPS za 2017
Członek rodziny umieszczony w zakł. karnym
Zasiłek okresowy a pobyt w areszcie
komu wysyłamy decyzję przyzn. prawo do sw.opieki zdr.
zasiłek celowy na sprawienie kosztów pogrzebu
Decyzja przyznająca prawo do świadczeń do NFZ przez EPUAP
wyrównanie zasiłku stałego i wyrównanie zasiłku pielęgnacyjn