temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
ecomet3
Stażysta
Zajmuję się: aaa
Kontakt:

temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości

Post autor: ecomet3 »

Czy stosujecie się do wytycznych ministerstwa dotyczących bezdomnych?
-czy macie podpisane porozumienia ze schroniskami i płacicie za gotowość przyjęcia bezdomnego?
- czy ogłaszacie na bip ofertę o chęci zawarcia takiego porozumienia
- jak opłacacie pobyt bezdomnego ( z jego zasiłku, czy też na podstawie decyzji. ) Do tej pory bezdomny miał potrącany zasiłek (np. stały) w wys. 70%, i to szło na schronisko. Teraz całośc ma iść dla niego, a my opłacamy cały koszt jego pobytu. To jest dla mnie chore. Klient z zasiłkiem stałym - nie bezdomny- musi pokryć sam koszty mieszkania, prądu i innych, a bezdomny za free ma pobyt i jeszcze kase z zasiłku.
Te zmiany to jakiś kosmos. Czy wszyscy się stosują?
Awatar użytkownika
Paragraf
Referent
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
Kontakt:

Re: temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości

Post autor: Paragraf »

To co wymyślono na temat bezdomnych jest totalnym bezsensem! Zrobiłam zapytanie ofertowe - zgłosiło się jedno schronisko! A co w przypadku, kiedy klient zostanie karnie usunięty ze schroniska?! Gdzie mam skierować jeśli mam, tylko jedną ofertę i jedną umowę na schronienie? Ministerstwo nie przewidziało takich okoliczności?! Co do ponoszenia przez gminę pełnych kosztów utrzymania jeśli dochód osoby kierowanej nie przekracza kryterium dochodowego to kolejna bzdura! :oops: Mam nadzieję, że sprawy kierowania do schronisk oraz odpłatności zostaną w końcu uregulowane w ustawie, natomiast wytyczne wylądują w koszu!
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: temat schronisk dla bezdomnych- wątpliwości

Post autor: jerzozwierz »

Jeśli chodzi o odpłatność, to jest projekt zmiany ustawy w ten sposób, aby za pobyt w schronisku można było kasować też osoby będące poniżej kryterium, z tym, że nie więcej, niż 30% ich dochodów. Projekt tu:
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/1 ... 6#12472606
Natomiast w kwestii karnego usunięcia: jak wyrzucą ci człowieka ze schroniska, to masz go dać do noclegowni, a jak wyrzucą z noclegowni, to do ogrzewalni, ponieważ wytyczne jasno mówią, że KAŻDA gmina ma mieć zabezpieczone WSZYSTKIE TRZY formy. Zgadzam się, że lekka abstrakcja jest to :shock:
ODPOWIEDZ