Witam,
Czy ktos z Was pracuje z dziećmi autystycznymi w ramach Usług Opiekuńczych??
Jakie formy pracy stosujecie z dziećmi i jakie narzędzia pracy wykorzystujecie (jakies ksiazeczki, karty pracy, zabawki??). Z góry dziekuje za odpowiedź.
Ja pracuję z chłopcem autystycznym w wieku 6 lat. Po 2 godzinki dziennie, akurat jeśli chodzi o mojego chłopca to jest to różnie, czasem potrafi zając się te 2 godziny,a czasem jest z tym naprawdę trudno. Ja staram się zawsze przygotować coś nowego, od wycinania, klejenia po klocki sklejane na wodzie, rysowanie, czytanie. Ale to zależy od dnia. Akurat jego uczę czytać metodą globalną i fajnie do tego służą książeczki Jagody Cieszyńskiej, które akurat jemu tak się podobają, że możliwość przeczytania ich ma za nagrodę także nie dość, że się cieszy to jeszcze się pouczy wiadomo, jak ma gorszy dzień to nic go nie zmotywuje do pracy. I przede wszystkim staram się uczyć go przez zabawę. Bo nie ma możliwości niestety, żeby dać mu jakąś kartę pracy (których jest naprawdę mnóstwo) i żeby ją zrobił. CZasem mam karty pracy, ale są to raczej jakieś puzzle do wycięcia, czy zrobienie szlaczków. Jak mi się coś przypomni, to napiszę. A, ostatnio bardzo mu się spodobała książeczka (kupiłam ją w biedronce, "Gdzie jest Nemo"), można było z niej powypychać rybki itp, my zrobiliśmy sobie akwarium
WIDZĘ Pani Izoo ze ma Pani spore doświadczednie. Woww podziwiam. Ja dopiero zaczynam prace z autystycznymi dziecmi, tez po 2 godzinki. i mam mały dylemat skad brac te materiały do pracy z takim dzieckiem- bo wiadomo cos trzeba robic. Jakby Pani cos sie nasunęło to prosze o informacje. I czy mogłabym prosic jakiego maila do Pani. Napisałabym na priv:d Pozdrawiam.
Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia, dopiero od kilku miesięcy tak pracuję:) ale bardzo mi się podoba to co robię i skończyłam w tym kierunku studia. mój mail to : [email protected], proszę pisać, jak będę mogła to chętnie pomogę