Termin rozpatrzenia wniosku o DO

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Termin rozpatrzenia wniosku o DO

Post autor: Bazyl »

Czy ktoś może mi wskazać, jaki jest termin rozpatrzenia wniosku o DO? Pytanie może z poopy, ale mało przytomny jestem, jak chyba ostatnio większość forumowiczów i nie mogę się dopatrzeć zapisu :P
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Re: Termin rozpatrzenia wniosku o DO

Post autor: pawel.w »

Terminu nie znajdziesz w ustawie - do KPA nie ma odniesienia.
Jedynie masz terminy wypłaty
Art. 2 ust. 8 wniosek złożony po 31.01.2022 r. jest wypłacany niezwłocznie.
nowa26
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
Kontakt:

Post autor: nowa26 »

Dodatek osłonowy przysługuje osobom, o których mowa w ust. 1, za okres od dnia 1 stycznia 2022 r. do dnia 31 grudnia 2022 r. i jest wypłacany w dwóch równych ratach w terminie do dnia 31 marca 2022 r. oraz do dnia 2 grudnia 2022 r.
W przypadku gdy osoba, o której mowa w ust. 1, złoży wniosek o wypłatę dodatku osłonowego później niż na 2 miesiące przed upływem tych terminów, dodatek osłonowy jest wypłacany jednorazowo, niezwłocznie po przyznaniu tego dodatku.
Możecie mi napisać co Wy rozumiecie przez stwierdzenie - "tych terminów" ?
shannon
Stażysta
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: shannon »

sądzę, że chodzi o 31 marca i 2 grudnia, czyli jak złoży w styczniu i potem od 1 kwietnia do 1 października to płacimy w dwóch ratach, a jak złoży od 1 lutego do 31 marca i od 2 do 31 października, to w jednej racie.
ODPOWIEDZ